Nākamā Latvijas valdība jau kļuvusi par ilgāk veidoto kopš neatkarības atjaunošanas (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valdības veidošanas sarunas.
Valdības veidošanas sarunas. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvija patlaban piedzīvo ilgāko valdības veidošanas periodu kopš neatkarības atjaunošanas 1990. gadā, centieniem vienoties par jauno Ministru kabinetu ilgstot jau 83 dienas, tā aplēsuši datu vākšanas platformas Europe Elects pārstāvji.

Latvija patlaban piedzīvo ilgāko valdības veidošanas periodu kopš neatkarības atjaunošanas 1990. gadā, centieniem vienoties par jauno Ministru kabinetu ilgstot jau 83 dienas, tā aplēsuši datu vākšanas platformas Europe Elects pārstāvji.

Iepriekšējais rekords bija 1995. gadā, kad Andra Šķēles valdība tika apstiprināta 81 dienu pēc vēlēšanām.

Platforma "Europe Elects" apkopo aptaujas un vēlēšanu datus no visas Eiropas Savienības, sniedzos datu analīzi un informāciju par politiku gan Eiropas, gan dalībvalstu līmenī.

Kā ziņots, kopš 13. Saeimas vēlēšanām 6. oktobrī Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanai ir nominējis divus cilvēkus - sākotnēji Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderi Jāni Bordānu, bet pēcāk partijas "KPV LV" politiķi Aldi Gobzemu. Abi mēģinājumi noslēdzās nesekmīgi.

Šodien četras partijas - "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, "Attīstībai/Par!" un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - paziņojušas, ka 4. janvārī Valsts prezidentam varēs piedāvāt kopīgi atbalstītu premjera kandidātu.

Minētās partijas atbalstītu arī "KPV LV" pievienošanos valdībai un atbildi no tās paredzēts gaidīt līdz 3. janvārim.

"Jaunās Vienotības" politiķis Arvils Ašeradens norādīja, ka partijas premjera amata kandidāts ir Krišjānis Kariņš (JV), kurš ir gatavs vadīt valdību, ja tajā ir piecas partijas jeb optimālāko pašlaik iespējamo scenāriju. Vaicāts par premjera kandidātu situācijā, ja valdībai būs tikai četru partiju atbalsts, Ašeradens norādīja, ka tad tā būtu jauna situācija, kurā būtu jāgaida Kariņa atbilde par gatavību vadīt Ministru kabinetu ar četru partiju atbalstu.

Saistībā ar valdības veidošanu 13. Saeimas partiju frakciju vadītājiem šodien paredzēta tikšanās ar Valsts prezidentu.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu