Latvijā jaunietis 16 gados iegūst pilngadību, lai dibinātu savu uzņēmumu (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Jelgavnieks Ņikita Puķe mācās 11. klasē. Uzņēmīgais jaunietis ir izlolojis biznesa ideju vēl 16 gadu vecumā. Lai realizētu savu ideju un diedzētu dēstus komercdaudzumos, Ņikita sapratis, ka jādibina uzņēmums. Diemžēl likumi nosaka, ka uzņēmumu drīkst dibināt tikai pilngadību sasniegusi persona, vēsta LNT Ziņas. 

Viņš iecerējis audzēt ar vitamīniem un dzelzi bagātinātus augus īpašos, vertikālos statīvos.

“Tas ir “vertical farming”, to gribēju ieviest Latvijā, jo tas ļauj audzēt augus cauru gadu neatkarīgi no tā, kas notiks ārā,” atklāj jaunietis.

“Man ļoti, ļoti gribējās kaut ko savu – ideja ir mana un tāpēc arī gribējās, lai uzņēmums ir uz mani.”

Uzņēmīgais puisis nav metis plinti krūmos un sapratis, ka ir iespēja iegūt pilngadības statusu arī pirms 18 gadu vecuma. Viņš vērsies bāriņtiesā, kas veikusi rūpīgu analīzi un pilngadības statusu piešķīrusi.

“Bāriņtiesa bija pārliecināta, ka Ņikita spēs pārstāvēt sevi gan institūcijās, gan aizstāvēt savas intereses, un viņš nevainojami uzvedās, ir labas sekmes,” piebilst Jelgavas bāriņtiesas locekle Daina Viņķele.

Bāriņtiesa izvērtējusi gan jaunieša sekmes, gan uzklausījusi skolotājus un klasesbiedrus un atzinusi, ka Ņikitam piemīt līdera īpašības, viņš ir atbildīgs, precīzs un spēj būt atbildīgs par saviem lēmumiem.

Ņikita ir kļuvis par vienu no jaunākajiem valsts uzņēmējiem. Lai sasniegtu savu mērķi, paralēli mācībām 11. klasē, viņš vēl strādā – nauda tiekot ieguldīta biznesā.

Pilngadības statuss gan nedod tiesības, piemēram, precēties, pirkt alkoholu vai kļūt par deputātu, jo likumā teikts, ka to var darīt, sasniedzot 18 gadu vecumu, nevis pilngadību.

Pilngadības piešķiršana pirms 18 gadu vecuma ir ļoti rets, bet – ne unikāls gadījums. Visu valsti apkopojošas statistikas gan nav, bet, piemēram, konkrētajā Jelgavas bāriņtiesā šis ir trešais gadījums kopš valsts neatkarības atjaunošanas.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu