Kāja nodīrāta līdz kaulam, ārstēšana nekāda - vetārsti šokā par patversmes bezdarbību pret suni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Suns patversmē; ilustratīvs foto.
Suns patversmē; ilustratīvs foto. Foto: Ieva Lūka/LETA

Kāds suns, kurš mitinājās Ventspils novada Tārgales pagasta dzīvnieku patversmē "Rembo", gandrīz divas nedēļas nesaņēma palīdzību, lai gan dzīvniekam bija vairākas plēstas brūces un līdz kaulam nodīrāta pakaļkāja, vēsta LTV raidījums "4. studija".

Minētais suns ar smagām brūcēm nonāca patversmē "Rembo" pērn 25. septembrī, bet 6. oktobrī viņa tika atdots.

Patversmē pavadītajā laikā suns nebija ne ārstēts, ne čipots, ne arī ar kādiem dokumentiem, vēsta raidījums.

Suns tūliņ tika nogādāts veterinārajā klīnikā Tukumā, kur viņam veica pirmreizēju apskati, un tika secināts, ka brūču stāvoklis un gangrēna uz pakaļkājas varētu liecināt par ilgstošu procesu.

Uz pakaļkājas uzliktais apsējs neatbilda pareizai ārstēšanai, tāpēc kāja vairs nebija glābjama. 8. oktobrī veterinārajā klīnikā Rīga suņa kāja tika amputēta.

"Mūsu praksē tik briesmīgā stāvoklī dzīvnieks klīnikā nonāk pirmo reizi. Ļoti smagi bija arī ārstiem un asistentiem, kuri strādāja pie šīs operācijas. Emocionāli smagi," atceras klīnikas valdes priekšsēdētāja Lelde Mencendorfa.

"Mēs esam mācījušies, lai dzīvniekus ārstētu, nevis lai mocītu, eitanizētu vai, es atvainojos, amputētu kājas." 

Daktere televīzijas raidījumam pastāstīja, ka pēc operācijas suns ātri atveseļojies, tagad viņam ir jauni saimnieki un, kā var noprast, viņam klājoties labi.

Klīnikas vadītāja nosūtīja Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) vēstuli, kurā izklāstīja situāciju un prasīja to izvērtēt. Pēc viņas domām, patversmi, kas šādi izturas pret dzīvniekiem, būtu jāslēdz.

Pret patversmi "Rembo" sākta administratīvā lietvedība un par pārkāpumiem uzlikts 100 eiro naudas sods, atklāja PVD pārstāve Mairita Riekstiņa.

"Bet kas attiecas uz pārbaudēm par profesionālo veterinārās palīdzības sniegšanu, mēs informāciju nosūtījām veterinārārsta darbības izvērtēšanai uz Latvijas Veterinārārstu biedrību, uz ārstu ētikas komisiju," norādīja PVD pārstāve.

PVD pārstāve arī pastāstīja, ka dzīvnieku patversmē atklātie pārkāpumi nav pietiekami, lai to likvidētu.

"Šeit lēmumus pieņēma veterinārārsts, kurš uzskatīja, ka dzīvnieka stāvoklis ir pietiekoši smags, ka tas ir jāstabilizē, ka dzīvnieku nevar pārvietot tajā mirklī un uzreiz. Līdz ar ko viņš veica attiecīgas darbības, pielietoja attiecīgus medikamentus. Šajā gadījumā patversmes rīcība bija sekundāra," skaidroja PVD pārstāve.

Uz LTV žurnālistu jautājumiem atbildēja patversmes vetārste Ilze Felša, kura pastāstīja, ka sunim nebija īpašnieks un nebija arī zināms, kas dzīvnieku sakodis.

"Nu, būtībā šim dzīvniekam nebija īpašnieka, ko mēs centāmies atrast. Suns arī bija sakosts, ar daudziem kodumiem. Arī nebija saprotams, kā viņš tos ir guvis - vai tas bija meža dzīvnieks vai kas, kādā situācijā tas bija noticis," teica vetārste.

"Līdz ar to, meklējot īpašnieku un cenšoties noskaidrot to situāciju, viss izvērsās tā, kā izvērsās."

Vetārste arī pastāstīja, ka suns saņēma pretsāpju zāles. Uz veterināro klīniku dzīvnieks nav vests uzreiz, jo pastāvēja trakumsērgas risks.

Latvijas Veterinārārstus biedrības ieskatā viss izdarīts pareizi, pārkāpumu nav, informē LTV raidījums "4. studija".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu