Momo "pašnāvnieku spēle" - patiesība vai izdomājums?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Pēc vairākiem biedējošiem stāstiem par jaunu "pašnāvnieku spēli" bērnu vidū, kura izplatījusies vietnēs "Youtube" un "WhatsApp", vecāki steidza brīdināt savas atvases un bloķēt video skatīšanās vietnes viņu viedierīcēs. Tomēr daži uzskata, ka tas varētu būt tikai izdomājums, vēsta raidsabiedrība BBC.

Iepriekš tika ziņots, ka baisais tēls parādās dažādās vietnēs un liek bērniem pildīt dažādus bīstamus uzdevumus.

» Īrijā vecākus brīdina par jaunu bīstamu videospēli

Tomēr aptaujātās uzraudzības iestādes atzīst, ka nekādus ziņojumus par šādu spēli nav saņēmuši - viņi pieļauj, ka medijos vienkārši izplatīts baiss stāsts.

"Mediju ziņošana par šo Momo izaicinājumu lika skolām un policijai brīdināt vecākus un bērnus par iespējamajiem riskiem, kas atkal radīja jaunus stāstus," pauž "Guardian" mediju redaktors Džims Vatersons.

Nedēļas sākumā dažādi stāsti par Momo sociālajos tīklos radīja lielu ažiotāžu - ar tiem dalījās vairāki tūkstoši cilvēku, tāpēc mediji tam sāka pievērst uzmanību.

Sākotnēji tika apgalvots, ka tēls Momo ar bērniem sazinās vietnē "WhatsApp" - tas mēģina ar bērniem sadraudzēties un pēc tam liek tiem pildīt dažādus uzdevumus, kā arī aizliedz par to stāstīt vecākiem.

Dažos stāstos cilvēki izteica versijas, ka hakeri liek Momo bildei pēkšņi parādīties uz telefona ekrāna.

» "Viņa var tevi nogalināt!" Sešgadīga meitene ierauga "pašnāvnieku spēles" varoni bērnu multenē

Lielbritānijas Droša interneta centrs norādīja, ka tas nav iespējams, un šis stāsts ir izdomājums.

Arī policija Lielbritānijā nav ziņojusi par kādiem gadījumiem, kad bērni mēģinātu sev nodarīt pāri.

Lielbritānijas Nacionālā bērnu aizsardzības biedrība "Guardian" atklāj, ka vairāk zvanu saņēmuši no ziņu medijiem, nekā no uztrauktiem vecākiem.

Taču vietnē "YouTube" tika ievietotas dažas pārveidotas multenes "Peppa Pig" sērijas - bērni, kas skatījās šīs neoficiāli pārveidotās sērijas, saskārās ar baisiem attēliem un video.

Dažos ziņu mediju stāstos tika norādīts, ka Krievijā šī izaicinājuma dēļ pašnāvību izdarījuši jau 130 bērni - attiecīgās iestādes šādu faktu nav apstiprinājušas.

Momo bilde īstenībā ir attēls no Japāņu specefektu uzņēmuma "Link Factory" dzīlēm - popkultūras vietne "Know Your Meme" atklāj, ka šis attēls bija diezgan populārs 2016. gadā.

Vietne "Snopes", kas nodarbojas ar dažādu faktu pārbaudi, min, ka "Momo stāsts visticamāk ir izdomājums, kas sacēlis traci", taču uzsver, ka baisie attēli tik un tā varētu bērnus negatīvi ietekmēt.

Policija gan norāda - vecākiem varbūt nevajadzētu tik daudz satraukties par Momo izaicinājumu, bet gan vēlreiz ar bērniem pārrunāt drošu interneta lietošanu un pārbaudīt, kādas interneta vietnes viņi apmeklē.

Ziemeļīrijas policija savā "Facebook" kontā ievietojusi ziņu, ka "šis ir tikai viens uzmanību piesaistošs gadījums, kas veicina turpmāku diskusiju par bērnu komunikāciju interneta vidē".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu