Čakša: Vienmēr esmu atbalstījusi vienotu pakalpojumu apjomu visiem iedzīvotājiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
bijusī veselības ministre Anda Čakša
bijusī veselības ministre Anda Čakša Foto: Valsts kanceleja

Vienmēr esmu atbalstījusi vienotu veselības aprūpes pakalpojumu apjomu visiem iedzīvotājiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja deputāte, bijusī veselības ministre Anda Čakša, kura savulaik virzīja ieceri noteikt divus pakalpojumu grozus.

Pēc politiķes teiktā, nelaime ir tajā, ka mēs nespējam šādu vienu universālu apjomu nodrošināt. 

"Mūsu ekonomika nav tik liela, lai to varētu atļauties," uzsvēra Čakša, paužot, ka bija jāsaprot, vai turpinām tēlot, ka varam to nodrošināt, vai meklējam citu risinājumu.

Arī Pasaules Veselības organizācija norāda, ka vienmēr ir jābūt reālistiem, uzsvēra bijusī ministre.

Patlaban galvenais nav jautājums par vienu vai diviem groziem, bet par nepieciešamo finansējumu, norādīja Čakša.

Politiķe piebilda, ka viņas ministrēšanas laikā pirmais piedāvājums esot bijis visiem obligāta dalība valsts veselības apdrošināšanas sistēmā, kā arī viens pakalpojumu grozs, tomēr tas "neizgāja cauri".

Kā ziņots, ar šo gadu stājas spēkā likumu izmaiņas, kas paredzēja Latvijā ieviest valsts veselības apdrošināšanu.

Likuma ieviešanu gan aizkavēja tehniskas ķibeles, kas tika izmantotas, lai likuma spēkā stāšanos pārbīdītu uz šā gada vasaru. Līdz vasarai politiķi pauda apņemšanos likuma izmaiņas pārskatīt.

» Ziņojums: Ieviešot divu grozu sistēmu veselības aprūpē, 400 tūkstoši cilvēku saņemtu tikai minimumu

Kā paredzēja pagājušā gada beigās pieņemtais Veselības aprūpes finansēšanas likums, ieviešot valsts veselības apdrošināšanu, Latvijā valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšana tiktu saistīta ar veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Pakalpojumi tiktu dalīti divos grozos - pamata un pilnā.

Visi valsts veselības aprūpes pakalpojumi jeb pakalpojumu pilnais grozs, kas patlaban pienākas visiem Latvijas iedzīvotājiem, turpmāk par valsts naudu tiktu sniegts tikai personām, kuras apdrošinātas valsts veselības aprūpes saņemšanai.

Pārējiem pienāktos tikai valsts veselības pakalpojumu minimums.

Tomēr jaunā veselības ministre Ilze Viņķele (AP) apņēmusies likvidēt divu grozu sistēmu. Viņa iepriekš žurnālistiem sacīja, ka divu grozu sistēma jau tagad esot fikcija, ņemot vērā, ka pamata groza pakalpojumu klāsts ir ļoti plašs, turklāt ministrei nav pārliecības, ka cilvēki, kuri veica veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas, pilnā groza pakalpojumus varēs saņemt prognozējamā laikā.

Viņķele uzskata, ka ar divu grozu sistēmu tiek "uzturēta ilūzija par lietām, kuras tāpat dabā neeksistē."

Patlaban no vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem tiek iekasēts viens procentpunkts sociālo iemaksu veselības apdrošināšanai, un ministre izteica cerību, ka šādu pieeju varētu attiecināt uz visiem nodokļu režīmiem. Vienlaikus Viņķele sacīja, ka iespējams veikt arī mazākus, bet būtiskus uzlabojumus, neskarot nodokļu sistēmu kopumā, proti, pārriet uz viena groza principu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu