Parasts kautiņš vai sportiska sacensība? Eksperti par gaidāmo Kiviča un Endziņa cīņu (11)

Foto: Publicitātes/Unsplash
Žulijens Kulibali
, Apollo žurnālists
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī "boksa mačs" starp pašmāju mūziķi Andri Kiviču un bēdīgi slaveno Niku Endziņu jeb Neidu kārtējo reizi ir pārcelts, abi iesaistītie apgalvo, ka cīņa notiks. Vēstures šķērsgriezumā attiecību kārtošana ar dūru palīdzību nav nekas neparasts, taču mūsdienās konflikti parasti tiek atrisināti ar mierīgākiem paņēmieniem. Vai cīņa par godu uzskatāma par sportisku sacensību? Kādi ir riski un kā pret tiem nodrošināties? Un – vai tas maz ir iespējams?

Kautiņš vai sacensība?

Jautāts, kas īsti ir gaidāmā cīņa - kautiņš vai sportiska sacensība -, cīņas sporta eksperts, kurš vēlējās palikt anonīms, sarunā ar portālu "Apollo" atzīst: "Drīzāk pirmais nekā otrais". 

Eksperts skaidro: "Šo maču nevar uzskatīt par sportu. Tas vairāk tomēr ir sparings, improvizētas sacensības, kurās šie puiši cenšas izrādīt savu pārākumu vai viens ar otru izrēķināties. Nav līdz galam saprotams, kādēļ izvēlēta tieši šī sporta disciplīna – varētu jau izvēlēties skriešanu vai peldēšanu, taču kungi tomēr ir izvēlējušies cīņas sportu."

Jautāts par kritērijiem, kurus būtu jāizpilda, lai šo sacensību uzskatītu par sportisku, eksperts bilst, ka "cik zināms, cīņu nav sankcionējusi neviena no sporta federācijām un ir skaidri redzams, ka netiek izmantots kaut vai svara regulējums.

Visticamāk, būs kāda formula, kaut vai pauzes starp raundiem, taču sparingā nekāda obligāta regulējuma nav.

Ļoti svarīgi, lai cīņu pārrauga profesionāls tiesnesis – viņam jāvēro, lai netiktu pārkāpti noteikumi, ja tādi ir, un jāraugās, lai sportisti negūst smagus ievainojumus."

Spriežot pēc Andra Kiviča "Facebook" videotiešraidē sniegtajiem komentāriem, iepriekšējās cīņas organizatori bija piesaistījuši kādu no cīņas sporta federācijām, taču precīzāku informāciju par tās lomu mūziķis nav sniedzis.

Kurš uzņemsies atbildību traumu gadījumā?

Viedokli par to, kā nodrošināt sevi pret cīņā gūtajām traumām, jautājām Latvijas Apdrošinātāju Asociācijas (LAA) vadītājam Jānim Abāšinam. Viņš sarunā ar portālu "Apollo" atklāj, ka

"apdrošināt var visu, cits jautājums – par kādu naudas summu un kādā tirgū."

Jautāts, kā sevi pret riskiem nodrošina profesionāli sportisti un, vai šādu nodrošinājumu iespējams iegūt arī pirms parastas dūru izvicināšanas, LAA vadītājs atklāj, ka "ir atšķirība starp veselības un dzīvības apdrošināšanu 'parastam cilvēkam' un apdrošināšanu profesionālam sportistam. Pasaulē ir divi vai trīs apdrošinātāji, kuri strādā tieši ar sportistiem – šis tirgus ir ļoti koncentrēts un specifisks, kurš katrs apdrošinātājs to nevar izdarīt."

"Latvijas tirgū nodrošināties pret šādā cīņā iespējamajiem riskiem būs grūti - tas ir pārāk specifiski un nedomāju, ka kāds uzņemtos tādu risku. Profesionālo sportistu apdrošināšana lielā mērā notiek tikai Londonas tirgū, pārējiem jānodrošinās ar dzīvības apdrošināšanu vai apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem, kas visus riskus nesedz", viedokli pauž Abāšins.

Arī neatkarīgais sporta eksperts atklāj, ka cīņas sportā "galvenokārt katrs atbild par sevi, taču pirms tam cīkstoņus kārtīgi pārbauda.

Boksā pirms mača jāveic divu veidu pārbaudes – pāris dienas pirms cīņas jāveic pilna asinsaina un pat magnētiskā rezonanse. Rezultāti jānodod organizatoriem, kuri lemj, vai sportists drīkst piedalīties mačā.

Otra pārbaude notiek īsi pirms cīņas – šādi pārliecinās par to, ka sportistiem nav virspusēju traumu. Ja viss veikts pēc priekšrakstiem, pretimnākoši ir arī apdrošinātāji."

Ņemot vērā pēdējā laika notikumus, atkārtota ievainojuma risks cīņas laikā, protams, ir paaugstināts.

Attiecību risināšana ar dūru palīdzību - vai laba doma?

Sporta eksperts pauž viedokli ka,

"šī cīņa pēc savas būtības ir parasts kautiņš, tikai publikas priekšā."

"Konfliktus tomēr vajadzētu risināt mierīgākos apstākļos. Ja tomēr izvēlas šādu attiecību kārtošanas manieri, varbūt to tomēr nevajadzētu darīt publiski. Pašlaik viņi parastu cilvēku acīs kļūst gandrīz vai par sportistiem un ar savu piemēru rāda, ka jebkurš tagad var kāpt ringā un būt "profesionāls" cīkstonis", stāsta eksperts.

Viņš gan atzīst, ka "šāda cīņa ir labāka par parastu kautiņu uz ielas, kur iespējama iejaukšanās no malas, nav ekipējuma un cīņas noteikumu – šādi pastāv vēl lielāka iespēja gūt patiesi smagas traumas. Nozīmīgs faktors ir arī alkohola reibums – pirms mača jābūt iespējai pārliecināties, ka abi cīkstoņi ir pie skaidra prāta."

Galvenie riski

Jautāts par to, vai apdrošinātāji segtu riskus, kas var rasties nesankcionētā cīņā, LAA prezidents Jānis Abāšins min, ka "nav pārliecināts, ka apdrošinātāji būtu gatavi segt kaitējumu, kas iegūts divām personām apzināti ejot uz dueli, taču neeksistē viens standarta līgums. Katrs gadījums tiek vērtēts individuāli."

Cīņas iepriekšējo organizatoru, SIA Mana izklaide, pārstāvis saziņā ar portālu "Apollo" atklāja, ka

"pilnu atbildību par savu veselību un dzīvību uzņemas paši dalībnieki. Ar viņiem, protams, esam arī noslēguši līgumu, kurā tas ir atrunāts."

Uz jautājumiem par to, kādi tieši ir paredzētie drošības pasākumi, iepriekšējie organizatori atbildi sniegt nevarēja.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu