Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Lielbritānijā top pasaulē pirmais vagīnu muzejs (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sieviete apakšveļā. Ilustratīvs attēls.
Sieviete apakšveļā. Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Lielbritānijā ar pūļa finansēšanas palīdzību vāc naudu pasaulē pirmā muzeja, kas veltīts vagīnām, atvēršanai. Muzeja darbības nodrošināšanai būtu vajadzīgs aptuveni 300 tūkstoši mārciņu - par šo naudu plānots nosegt ekspozīcijas izveides, darbinieku atalgojuma un īres izmaksas, vēsta britu portāls "Daily Star".

Muzeja ekspozīcijā paredzēts izstādīt ne tikai bildes ar ziediem, kas atgādina sievišķos dzimumorgānus, bet arī anatomiski precīzus mākslas darbus un zinātniskus eksponātus.

Ideja par šāda muzeja izveidi radusies no vīrišķo dzimumorgānu muzeja Islandē.

Muzeja veidotājas pauž, ka "muzeja mērķis ir informēt un izklaidēt, vēstot par vagīnas vēsturi no vēsturiskā, zinātniskā un sociālantropoloģiskā viedokļa".

Muzeja veidotāja, Florence Šehtere, veido zinātniska rakstura video populārajā vietnē "YouTube". Ideja par šāda muzeja izveidi radusies, kad sieviete vēlējusies radīt turpinājumu video par falliem dzīvnieku pasaulē, taču atklājusi, ka atrast informāciju par sieviškajiem orgāniem ir krietni vien grūtāk. Viņa aklājusi, ka Islandē ir muzejs, kurš veltīts vīriešu dzimumorgāniem, taču sievišķo anatomiju apskata tikai ekspozīcija Internetā, un izlēmusi, ka būtu nepieciešams tādu izveidot pašai.

Pūļa finansēšanas vietnē muzeja veidotājas atklāj, ka

"par spīti tam, ka ideja par vagīnu muzeju sākotnēji var šķist muļķīga, tā mērķis ir mazināt sabiedrības stigmu, kurai ir patiesi negatīva iedarbība mūsdienu sabiedrībā".

Šehtere vietnē piedāvā iepazīties arī ar pētījumu faktiem -

Ginekoloģiskā vēža izpētes centra "The Eve Appeal" 2016. gada pētījumā, 65% aptaujāto vecuma grupā no 16 - 25 atklāj, ka viņas nejūtas ērti izmantojot vārdus "vagīna" vai "vulva".

Vismaz viena no katrām 10 aptaujātajām atklāja, ka viņas nespēj runāt par ginekoloģiskas dabas jautājumiem ar saviem ģimenes ārstiem.

Trešdaļa aptaujāto atzīst, ka nemeklē speciālista palīdzību ginekoloģiskas dabas jautājumos, jo izjūt kaunu. Biedrības "Jo's Trust" 2017. gada pētījumu rezultāti atklāj, ka vairāk kā ceturtdaļa sieviešu Lielbritānijā vecuma grupā no 25 - 29 gadiem kautrējas apmeklēt ginekologu regulārām pārbaudēm.

Muzeja veidotājas cer izveidot arī bezmaksas ekspozīciju.

Muzeju plānots atvērt 2019. gada novembrī vienā no iecienītākajām Londonas vietējo un tūristu atrakcijām - Kemdenas tirgū. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu