"Gaisa vilnis gandrīz nogāza no kājām!" Ģimeni Ādažos pamatīgi izbiedē lādiņa sprādziens (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ādažu poligonā norisinās ASV organizētās 68.bruņotā pulka 1.bataljona tanku "M1 Abrams" mācības.
Ādažu poligonā norisinās ASV organizētās 68.bruņotā pulka 1.bataljona tanku "M1 Abrams" mācības. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Piektdien, 19. aprīlī, ap plkst. 11 Nacionālo bruņoto spēku (NBS) apmācību laikā Ādažu poligonā prettanku šāviņa tehniskas kļūmes rezultātā 10 metrus ārpus poligona robežas izdega privātpersonai piederošs meža izcirtums 600 kvadrātmetru platībā. Pavisam netālu no sprādziena vietas atrodas privātpersonām piederoši nekustamie īpašumi. Vietējais iedzīvotājs Andis LTV raidījumam "Panorāma" atklājis, ka notikušais viņam radījušas pamatotas pārdomas par savas ģimenes drošību.

Aculiecinieks sprādziena brīdī bijis pastaigā ar savu trīs gadus veco dēlu. "Gaisa vilnis gandrīz pašu nogāza no kājām. Juniors kādu laiku atradās šoka stāvoklī, viņš kā zaldātiņš skrēja kaut kur patverties. Gaisa vilnis bija tāds, ka pat es, pieaudzis cilvēks, kādu mirkli nesapratu, kas tas ir," atceras Andis. 

» Ādažos NBS lādiņš izraisījis ugunsgrēku ārpus poligona robežām

Izrādījies, ka sprādziens nācis no ģimenes kaimiņam piederošas meža cirsnas, kur sācies ugunsgrēks. Vīrietis gan saka, ka uz ugunsnelaimi reaģēts ātri un tas lokalizēts, un nodzēsts.

"Panorāmas" žurnāliste, apskatot ugunsgrēka vietu, secina, ka lādiņš sprādzis uz poligonam piederošas teritorijas pašas robežas vai ļoti netālu no tās - aptuveni 100 vai 150 metru attālumā no tuvumā esošajām mājām. 

NBS preses virsniece Sandra Brāle komentējusi, ka "sprādziens ir radies tehniskas kļūmes rezultātā. Šo kļūdu noteiks izmeklēšana un šobrīd būtu pāragri izdarīt secinājumus". NBS sazinājušies ar cirsnas īpašnieku un sola atlīdzināt radušos zaudējumus. 

Tikmēr Andis raidījumam atklājis, ka ir tikai laimīga nejaušība, ka nav noticis kas ļaunāks. Viņš ar ģimeni bieži devušies pastaigās gar mežmalu, turklāt, ja šāviņš aizlidojis tik tālu, tas būtu varējis piezemēties arī 100 metrus tālāk - cilvēku apdzīvotā teritorijā. 

"Jāsaprot, kādēļ tā notiek! Šis ir drusku par traku!" sašutis ir vietējais.

"Pirms pusgada mūsu kaimiņienei cauri pagalmam, gar vistu būdu, līduši armijnieki ar automātiem. Teikuši, ka dodas uz mērķi. Ārpus sava poligona!" atminas Andis.

NBS sākta dienesta pārbaude, kuras laikā tiks noskaidroti apstākļi, kādēļ šāds incidents ir noticis, lai šādi incidenti neatkārtotos.

NBS atvainojušies par sagādātajām neērtībām, un apsolījuši, ka privātīpašniekam tiks kompensēti visi incidenta rezultātā radušies zaudējumi. Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki veic visas nepieciešamās darbības, lai novērstu šī incidenta radītās sekas.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu