Tallinā slimnīcas teritorijā atrastas daudzu cilvēku mirstīgās atliekas (4)

Foto
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Remontdarbu laikā, uzstādot caurules, Tallinas Centrālās slimnīcas pagalmā atklāti 18. gadsimtā veidoti apbedījumi, vēsta portāls "Postimees".

Pēc Tartu Universitātes arheologa Martin Malva domām, slimnīcas iekšpagalmā tiek veikti tā dēvētie "drošības izrakumi", lai izpētītu zemes kārtu zem atjaunotās apkures sistēmas.

Foto: Sanders Ilvests

"Mūs pamatīgi pārsteidza tas, ka mēs šeit atradām apbedījumus. Mēs zinājām, ka pagājušā gadsimta 30. gadu beigās, kad būvēja slimnīcas ēku, šeit tika atrastas pareizticīgo krusta detaļas, kā arī vara nauda," sacīja Malva.

Viņš piebilda, ka 1982. gadā jaunas poliklīnikas būvniecības laikā arhitekts Kaupo Dīmants atklāja desmitiem kapavietu ar pareizticīgo krustiem.

"Toreiz uzskatījām, ka šī kapsēta atrodas nedaudz tālāk no ēkas, bet ir pārsteidzoši, ka kapsēta atrodas tik lielā teritorijā. Neviens to nevarēja iedomāties. Tā ir krievu garnizona apglabāšanas vieta. 18. gadsimta sākumā šajā vietā tika uzbūvēta jūras slimnīca, blakus tai bija kapsēta," sacīja arheologs.

Foto: Sanders Ilvests

Pēc Malvas domām, jūras slimnīca tika atvērta 1715. gadā un 1730. gadā tika uzcelta kājnieku slimnīca. Protams, abās slimnīcās mirušie karavīri tika apglabāti blakus medicīnas iestādēm.

"Visi mirušie ir apglabāti koka zārkos. Mēs atradām zārkus un naglas. Lielākoties šeit apglabāti pieauguši vīri, bet ir arī viens nepilngadīgo apbedījums," sacīja Malva.

Rakstītie avoti vēsta - kad krievu karaspēks piedalījās militārajās aktivitātēs, ievainotie tika ievesti uz šejieni.

"Ir vairāki ziņojumi par to, kā 18. un 19. gadsimtā slimnīca bijusi pilna. Vēsturnieks Heino Gustavsons detalizēti stāsta par šīs slimnīcas vēsturi savos darbos.

Cik precīzi ir viņa apraksti par kapsētas iespējamo atrašanās vietu, ir pārsteidzoši," saka Malva.

Pēc viņa teiktā, 18. gadsimta modernās slimnīcas vietā atradās liela kapsēta, kur visi kapi bija labi iezīmēti.

Arheologu darbs slimnīcas teritorijā, šķiet, noritēs vēl kādu laiku. Papildus izrakumiem, kas saistīti ar apkures maģistrāli, paredzēti jauni - pašreizējā pagalmā slimnīca plāno būvēt pazemes autostāvvietu.

"Pirms autostāvvietas izbūves jāveic ļoti liels kapu izrakums. Pirms būvniecības uzsākšanas šeit būs jāizrok visa teritorija," uzskata arheologs.

Neskatoties uz to, ka slimnīcas pagalmā tika veikti dažādi izrakumi, joprojām ir oāzes, kurās mirstīgās atliekas ir labi saglabājušās.

Vecās kartes liecina, ka šajā teritorijā bijusi neliela pareizticīgo baznīca. 

"Tā bija neliela koka baznīca, mēs to vispār nevaram atrast. Bet varbūtība, ka tā ir kaut kur šajā vietā, joprojām pastāv," sacīja Malva.

Foto: Sanders Ilvests
Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu