Saeima pieņem jaunus noteikumus par ieroču aprites un iznīcināšanas kārtību. Iecerēti daži atvieglojumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Otrdien, 21. maijā, atbilstoši iepriekš Saeimā pieņemtajam Ieroču aprites likumam valdība pieņēma noteikumus, kas regulē ieroču aprites nosacījumus, izņemšanas un iznīcināšanas kārtību.

Valdība šodien pieņēma trīs Iekšlietu ministrijas sagatavotos Ministru kabineta noteikumus, kas regulē ieroču aprites nosacījumus, ieroču izņemšanas un iznīcināšanas kārtību un kārtību, kādā Valsts policija klasificē šaujamieročus un to munīciju.

Visi minētie noteikumi sagatavoti atbilstoši iepriekš Saeimā pieņemtajam "Ieroču aprites likumam". Likuma mērķis ir pārņemt Eiropas Savienības (ES) direktīvu, lai ieviestu vienotus ieroču aprites nosacījumus ES un novērstu terorisma draudus.

Atbilstoši likumam valdības šodien pieņemtajos noteikumos atbilstoši ES Direktīvas prasībām ir noformulētas stingras prasības kolekcionējamo šaujamieroču drošai glabāšanai, kā arī sadarbībā ar ieroču aprites jomas nevalstiskajām organizācijām pilnveidoti nosacījumi, kas skar šaujamieroču glabāšanu un pārvadāšanu.

Noteikumi paredz atvieglot dokumentu iesniegšanas procedūru ieroču atļauju saņemšanai - tagad sākotnējo informāciju varēs iesniegt elektroniski, mazinot administratīvo slogu ieroču īpašniekiem.

Noteikumi kā vienu no būtiskākajiem jauninājumiem paredz plašāku caurskatāmību, ko īstenos ar nozares pārstāvju iesaisti ieroču klasificēšanā, nosakot ieroču kategoriju un lietojamību.

Līdz ar to, piemēram, mednieku biedrībām šajā klasificēšanas procedūrā būs padomdevēju tiesības.

Lēmumiem par ieroču klasificēšanu vai attiekumu klasificēt būs vispārēja administratīvā akta spēks, un tie tiks publicēti Valsts policijas mājaslapā. Tajā tiks uzturēts arī klasificēto šaujamiroču un munīcijas saraksts.

Tāpat noteikumi paredz prasības valsts, pašvaldību un privāto muzeju šaujamieroču, to būtisko sastāvdaļu un lielas enerģijas pneimatisko ieroču kolekcijas glabātavai un izstādes telpai. Noteikumi arī paredz prasības fiziskās personas šaujamieroču, to būtisko sastāvdaļu un lielas enerģijas pneimatisko ieroču kolekcijas glabātavai, kā arī prasības šaujamieroču kolekcijas reģistra izveidei un uzturēšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu