Latvijā atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: www.pexels.com

Sestdien, 1. jūnijā,  Latvijā atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Viņš norādīja, ka šīs dienas aizsākumi meklējami 1925. gadā, kad Ženēvā norisinājās Pasaules konference bērnu labklājībai. Kopš 1950. gada šo dienu lielā daļā pasaules valstu atzīmē 1. jūnijā, tostarp Latvijā.

Sagaidot Bērnu aizsardzības dienu, labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) aicina patiesi rūpēties par ikvienu bērnu.

"Kad jaunā dzīvība nākusi pasaulē, tā vienkārši jāmīl. Tāda ir pasaules kārtība. Nav pieļaujams nekas, ārpus mīlestības ietvara.

Ar bērnu nedrīkst pelnīt naudu, viņu nedrīkst izmantot par ieroci politiskām cīņām, bērns nedrīkst būt vardarbības objekts. Lai kas vai kādi būtu bērna radītāji, mums, Latvijas sabiedrībai ir patiesi jāmīl ikviens tās klāt pienācējs - jaundzimušais, veltot viņam vislielāko uzmanību un patiesas rūpes," pauda ministre.

LM atgādina, ka katra iedzīvotāja pienākums ir sargāt savu un citu bērnu drošību. Tāpēc situācijās, kad konstatēti bērnu tiesību pārkāpumi, ir pienākums ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērna tiesību aizsardzības institūcijai.

Ministrija atgādina, ka bērniem arī ir iespējams bez maksas sazināties ar Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 psihologiem un saņemt konsultāciju par bērnus interesējošajiem jautājumiem.

Kā skaidroja ANO Bērnu fonds (UNICEF), bērni ir ar tādām pašām vispārējām cilvēka tiesības apveltītas personas kā pieaugušie. Fondā uzsvēra - tikai bērniem papildu šīm vispārējām cilvēka tiesībām ir piekritīgas arī noteikta veida speciālas tiesības, aizsargājot īpašas tikai bērniem raksturīgas vajadzības.

Tomēr, kā atzīmēja UNICEF, lai gan bērniem ir paredzētas īpašas tiesības, bērni nav uzskatāmi par vecāku īpašumu un nav uzlūkojami kā nevarīgas, žēlsirdības dāvanas gaidošas lietas.

UNICEF norādīja, ka bērniem nākas paļauties uz pieaugušo rūpēm un gādību, kāda bērniem nepieciešama, lai tie izaugtu par patstāvīgām personībām. Bērniem, lai viņi varētu pilnīgi un harmoniski attīstīties kā personības, jāaug ģimenē, laimes, mīlestības un sapratnes gaisotnē.

Valstij un pašvaldībai ir pienākums visādos veidos palīdzēt ģimenei rūpēties un gādāt par bērnam labvēlīgiem apstākļiem, palīdzēt ģimenei novērst radušās krīzes situācijas, piesaistīt nepieciešamos resursus," pauda organizācijā.

LM tikmēr uzsvēra, ka, pēc pētījumos paustā, bērnībā gūtās pieredzes būtiski ietekmē bērnu tālāko attīstību. Tiek arī atzīmēts, ka bērnībā nospraustais attīstības virziens nosaka to, kādu ieguldījumu sabiedrībā vai, tieši otrādi, izmaksas sabiedrībai bērns savā dzīves ceļā radīs.

Šī iemesla dēļ, LM ieskatā, izšķiroši svarīgi, lai valsts ikvienam bērnam radītu augšanai un attīstībai vislabākos apstākļus, aktīvi, krīzes situācijas apsteidzoši, iesaistoties un palīdzot tām ģimenēm, kam šāda palīdzība nepieciešama bērna audzināšanā.

Ar pasākumu programmu Rīgā tiks atzīmēta Starptautiskā bērnu aizsardzības diena:

  • Festivāls bērniem "Dari pats" norisināsies Kalnciema kvartālā, kur būs vērojama leļļu teātra izrāde, bērnu folkloras kopas "Tarkšķi" uzstāšanās, bērnu improvizācijas teātra sniegums, kā arī būs iespēja darboties radošajās darbnīcas.
  • Savukārt Spīķeru kvartālā notiks festivāls "Radi un iedvesmojies". Tajā būs leļļu teātra izrāde, rotaļprogramma ar lielo pasaku tēlu līdzdarbošanos, dziesmām un dejām, muzikāla izrāde "Mīļdziesmiņas", kā arī izzinošas, attīstošas, radošas darbnīcas.
  • Sestdien interesenti tiks gaidīti arī Bolderājas svētkos, kuros notiks sporta spēles, bērnu un jauniešu kolektīvu koncerts, radošas darbnīcas, kā arī festivāls-konkurss "Boldsound". Rotaļas, koncerts un aktīva līdzdarbošanās bērniem notiks arī pasākumā "Saldumu karaliste", kas risināsies pie Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" filiāles, Ieriķu ielā 43A.
  • Svētku pasākumi notika arī kultūrtelpās "Strops". Pļavnieku "Zaļajā birzī" starp Dravnieku un Pļavnieku ielām, kur šogad atradīsies viens no "Stropiem", būs vērojams etīžu iestudējums "Leļļu laiks". Savukārt otrā "Stropā", kas mājo Ziepniekkalnā, Ēbelmuižas parkā - Valdeķu un Graudu ielas krustojumā, bērni varēs noskatīties izrādi "Saule un mēness".
  • Rīt, 2.jūnijā, svētki pilsētā turpināsies ar tradicionālo pasākumu Ziemeļblāzmas pils parkā. Tur risināsies bērnu svētki "Uz viena viļņa - tu un es" ar veiklības spēlēm, radošajām darbnīcām, konkursiem, vizināšanos zirga pajūgā, kā arī Tautas deju ansambļa "Bitīte" priekšnesumiem un Laura Reinika koncertu.
  • Svētdien bērni gaidīti arī Āgenskalna tirgū, kur risināsies bērnu un jauniešu talantu konkurss "Āgenskalna balss" kopā ar vairākām bērnu vokālajām grupām, dziedātāju Olgu Rajecku, deju un baleta studiju. Būs arī foto orientēšanās, valodu, mūzikas, mākslas un zinātņu darbnīcas.
  • Skatīties deju koncertu, tikties ar Valsts policijas talismanu - runci Rūdi - un līdzdarboties aktivitātēs varēs arī Dzegužkalna estrādē pasākumā "Saules bērni", bet koncertuzvedums "Zosu sapņi" ar bērnu un jauniešu kolektīvu piedalīšanos būs vērojams Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde".

Šogad ANO Bērnu tiesību konvencijai apritēs trīsdesmitā gadadiena kopš tās pieņemšanas ANO Ģenerālajā asamblejā 1989. gada 20. novembrī. Konvencija ir starptautisks cilvēka tiesību dokuments, kurā nostiprinātas tiesības, kuras bērniem ir jānodrošina, lai tie varētu pilnvērtīgi attīstīties.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu