Tiesai nodod Endziņa un viņa līdzdalībnieku krimināllietu par viltus ziņu publicēšanu (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Niks Endziņš
Niks Endziņš Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu trīs personu apsūdzībā par huligānismu, proti, par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu un uzņēmumu darbu, informē Latvijas Republikas Prokuratūras Preses sekretāre Laura Majevska.

Personas uzturēja viltus ziņu portālus.

Foto: Niks Endziņš Rīgas apgabaltiesā

Saskaņā ar apsūdzību, 2018. gada pavasarī un vasarā dažādās interneta vietnēs personas publicēja nepatiesas ziņas ar tādiem nosaukumiem kā:

  • "FOTO: Traģēdija! Tikko Rīgā sabrucis tirdzniecības centrs "Alffa". Simtiem cilvēki gājuši bojā",
  • "No cietuma izbēguši divi vīrieši, kuri tiek turēti aizdomās par slepkavību. Esi uzmanīgs!" 
  • "No Olaines cietuma izbēdzis notiesātais; iespējams, uzturās Rīgā vai Daugavpilī". 

Lai radītu ticamu iespaidu, ka šādi fakti ir notikuši, viltus ziņām tika pievienotas uzskatāmas fotogrāfijas un pēc iespējas ticamāk aprakstīti it kā notikušā apstākļi.

Viena persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 231. panta pirmās daļas, divas personas pēc Krimināllikuma 231. panta otrās daļas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

» Brīvs aiz restēm? Viltus ziņu veidotāju pēc tiesas sēdes patur apcietinājumā

Valsts policija iepriekš paziņoja, ka par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju personas saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādos resursos. Personu noziedzīgi iegūtie ienākumi bija tieši atkarīgi no ievilināto apmeklētāju skaita.

Majevska skaidroja, ka arests personu finanšu līdzekļiem nav uzlikts, jo huligānisms nav mantisks noziegums, taču cietušie varēs tiesas procesa laikā pieprasīt segt zaudējumus.

Lieta tagad nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai. Majevska uzsvēra, ka šī ir pirmā lieta Latvijā, kur personas apsūdzētas par huligānismu internetā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu