Zelenska partija ieguvusi absolūto vairākumu Ukrainas parlamentā (1)

LETA/UNN
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: AFP / Scanpix

Ukrainas Centrālā vēlēšanu komisija piektdien publiskojusi galīgos svētdien notikušo parlamenta vēlēšanu rezultātus, saskaņā ar kuriem prezidenta Volodimira Zelenska partija "Tautas kalps" saņēmusi 43,16% balsu, iegūstot 254 mandātus 450 vietu parlamentā.

Līdz ar to pirmo reizi Ukrainas vēsturē Augstākajā radā izveidojies vienas partijas absolūtais vairākums, kam nepieciešami vismaz 226 mandāti, un līdz ar to prezidenta partija varēs viena pati veidot valdību un iecelt savu premjerministru.

Otrajā vietā ir prokrieviskā Opozīcijas platforma, par kuru balsojuši 14,05% vēlētāju, bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko vadītā partija "Batkivščina" ("Tēvzeme") saņēmusi 8,18% balsu, bijušā prezidenta Petro Porošenko partija "Eiropas solidaritāte" - 8,1% balsu, bet rokzvaigznes Svjatoslava Vakarčuka jaundibinātā partija "Balss" - 5,82%.

Opozīcijas platforma ieguvusi 43 vietas, "Tēvzeme" - 26, "Eiropas solidaritāte" - 25, bet "Balss" - 20.

Vēl 10 vietas vienmandāta apgabalos izcīnījušas partijas, kas pēc sarakstiem nav pārvarējušas piecu procentu barjeru, bet 46 vietas ieguvuši neatkarīgie kandidāti.

Ukrainā ir jaukta vēlēšanu sistēma, un pēc partiju sarakstiem tiek ievēlēta puse no 450 parlamenta deputātiem, kamēr otra puse tiek ievēlēta vienmandāta apgabalos.

Vēlēšanās piedalījās 49,84% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu