Internetā izplatījušās sazvērestības teorijas par pedofilijā apsūdzētā miljardiera Epsteina nāvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Amerikāņu finansists Džefrijs Epsteins
Amerikāņu finansists Džefrijs Epsteins Foto: Reuters/ScanPix

10. augustā savā cietuma kamerā miris tika atrasts amerikāņu finansists Džefrijs Epsteins, kuram jūlijā tika izvirzītas jaunas apsūdzības dzimumnoziegumos pret nepilngadīgajiem. Nākamajā dienā tika ierosinātas vairākas jaunas izmeklēšanas par Epsteina nāves apstākļiem, un par tiem izteicies arī ASV ģenerālprokurors. Tā kā vīrietis bijis saistīts ar dažādiem prominentiem cilvēkiem internetā par notikušā apstākļiem sāka strauji izplatīties dažādas sazvērestības teorijas.

Ārvalstu mediji ziņo, ka 66 gadus vecais Epsteins esot pakāries. Lai gan Epsteins cietumā pastiprināti uzraudzīts, tomēr šī uzraudzība nebija orientēta uz to, lai novērstu pašnāvības riskus.

Sestdienas rītā plkst. 6.30 viņu mirušu atrada Manhetenas cietuma darbinieki.

ASV tieslietu ministrs Viljams Bars licis izmeklēt viņa nāves apstākļus.

Ņujorkas tiesu medicīnas eksperta birojs svētdienas vakarā paziņoja, ka esot veikta Epsteina līķa autopsija, bet vēl nepieciešama papildu informācija, lai noteiktu nāves cēloni, vēsta "The Guardian".

Autopsiju veica Ņujorkas pilsētas tiesu medicīnas eksperts, taču pēc Epsteina pārstāvju lūguma mirstīgās atliekas apskatīja arī privāti nolīgts pataloganatoms.

"The New York Times" ziņo, ka valdības eksperts esot "pārliecināts", ka Epsteins mira pakaroties.

» Pedofilijā apsūdzētā ASV miljardiera Epsteina privātā sala: okeāna paradīze ar skumju reputāciju

Līdz šim par notikušo izmeklēšanu ierosinājušas trīs iestādes - Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), ASV Tieslietu departamenta ģenerālinspektora birojs un Ņujorkas pilsētas medicīniskā eksperta birojs.

"The New York Times, atsaucoties uz anonīmu informācijas avotu policijā, ziņo, ka iepriekšējā naktī pirms Epsteina nāves cietuma apsargi neesot sekojuši procedūrai, saskaņā ar kuru viņiem vajadzēja ik pēc 30 minūtēm apskatīt Epsteinu viņa kamerā. Kā norāda arodbiedrība, Manhetenas cietumā trūkst darbinieku un esošie cietumsargi strādā ilgas virsstundas.

Epsteins tika atrasts miris apmēram diennakti pēc tam, kad atklātībā nāca dokumenti lietā par nomelnošanu, kas tika ierosināta pret kādreizējo Epsteina sabiedroto Gisleinu Maksvelu. 2017. gadā ar ārpustiesas vienošanos izbeigtās tiesvedības dokumentos bija aprakstīts, kā Epsteins esot vervējis jaunas meitenes, ko seksuāli izmantojis. Pusaudzes viņš esot vervējis pat skolās, un vienā gadījumā - pašreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa Maralago īpašumā Floridā.

Pēc Epsteina nāves internetā sākās dažādu sazvērestības teoriju apspriešana. Vienu no tām piespēlēja pats Tramps, daloties ar kāda cita lietotāja tvitera ierakstu, kurā Epsteina nāve bija sasaistīta ar bijušo ASV prezidentu Bilu Klintonu, kura sieva Hilarija ir kādreizējā Trampa sāncense.

"Šis ir vēl viens piemērs, kā prezidents izmanto savu amatu, kam ir sabiedrības uzticēšanās, lai uzbruktu saviem politiskajiem ienaidniekiem ar nepamatotām sazvērestības teorijām," sacīja prezidenta amata kandidāts no demokrātu partijas Beto O'Rurks.

Epsteinam bija daudz paziņu slavenību un politiskajās aprindās: Tramps, Klintons, Lielbritānijas princis Endrjū, apakšveļas kompānijas "Victoria's Secret" mātes uzņēmuma dibinātājs Leslijs Veksners un vēl daudzi citi.

» Amerikāņu miljardiera pedofīlijas upuru stāsti esot vienādi: Viens no tiem pēc 18 gadiem nāk atklātībā

Pēc Epsteina nāves sociālajos tīklos "Facebook", "Twitter" un "YouTube" parādījās dažādas versijas par to, ka Epsteins patiesībā esot ticis nogalināts, un minējumi, kurš to varētu būt izdarījis.

Minējumu izteikšanā iesaistījās arī vairākas prominentas personības, vēsta raidorganizācija BBC. Ņujorkas mērs Bils de Blāzio sacīja, ka tas esot "pārāk ērti", ka Epsteins vairs nevarot izmeklētājiem atklāt informāciju par citiem cilvēkiem, kuri varētu būt pastrādājuši noziegumus.

"Daudzi no mums vēlas zināt, kas notika," viņš teica žurnālistiem. "Cik daudzi citi miljonāri un miljardieri bija iesaistīti nelikumīgās darbībās kopā ar viņu?"

Raidorganizācijas MSNBC diktors Džo Skarboro tviterī salīdzināja Epsteina - "puiša, kura rīcībā esošā informācija varēja sagraut ietekmīgu cilvēku dzīves" - nāves apstākļus ar izrēķināšanās metodēm Krievijā.

Sociālajos tīklos parādījās arī nepatiesa informācija un samontētas fotogrāfijas.

Epsteinam izvirzītās apsūdzības attiecas uz 2002. un 2005. gadā pastrādātiem noziegumiem. No pienācīga soda viņš reiz jau izbēga -  2008. gadā atzīstot vainu divos štata likumdošanas pārkāpumos saistībā ar prostitūciju un izciešot 13 mēnešu sodu, viņš izvairījās no prāvas federālajā tiesā. Epsteinam nācās reģistrēties kā dzimumnoziedzniekam un izmaksāt kompensācijas upuriem. Neskatoties uz to, viņš turpināja grozīties ASV sabiedrības augstajās aprindās.

ASV ģenerālprokurors 12. augustā paziņoja, ka izmeklēšana lietā turpināsies un apsūdzības vēl var tikt izvirzītas līdzvainīgajiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu