Brazīlijas prezidents pilnvaro armiju palīdzēt Amazones ugunsgrēku dzēšanā

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Amazones mūža mežu ugunsgrēks 65 kilometrus no Porto Velho
Amazones mūža mežu ugunsgrēks 65 kilometrus no Porto Velho Foto: AFP / Scanpix

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru piektdien pilnvaroja bruņotos spēkus palīdzēt dzēst savvaļas ugunsgrēkus Amazones lietus mežos, izdarot to laikā, kad augošs globāls sašutums par šiem ugunsgrēkiem izraisa protestus un apdraud tirdzniecības līgumu starp Eiropas Savienību (ES) un Dienvidamerikas valstīm.

Biezi dūmi pacēlās debesīs virs meža Rondonijas štatā valsts ziemeļrietumos, kur dažādu ugunsgrēku spoži oranžās liesmas bija redzamas kilometriem tālu.

"Tas nav normāli, un tas tā ir ugunsgrēku dūmu dēļ," sacīja viesnīcas darbinieks Rondonijas štata galvaspilsētā Portuvelju, kuru klāja biezi dūmi, kamēr pilsētas tuvumā turpinājās ugunsgrēki.

Savvaļas ugunsgrēki pasaules lielākajā lietus mežā ir izprovocējuši protestus visā pasaulē un uzkurinājuši vārdu karu starp Bolsonaru un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kurš ir raksturojis šos ugunsgrēkus kā "starptautisku krīzi" un solījis bloķēt tirdzniecības līgumu starp ES un Dienvidamerikas valstīm.

Brazīlijā šogad ir reģistrēti 76 720 mežu ugunsgrēki – ļielākais skaits jebkurā gadā kopš 2013. gada. Eksperti tajos vaino arvien straujāku atmežošanu, jo sausuma sezonas laikā zeme tiek attīrīta no mežiem, lai to izmantotu lauksaimniecības kultūru audzēšanai vai lopu ganīšanai.

Vairāk nekā puse no šiem ugunsgrēkiem ir Amazones baseinā.

No trešdienas līdz ceturtdienai izcēlās apmēram 700 jaunu ugunsgrēku, pastiprinot gaisa piesārņojumu Sanpaulu un citās pilsētās, informēja Nacionālais kosmosa pētījumu institūts (INPE).

Pēc valdības krīzes sanāksmes Bolsonaru piektdien izdeva dekrētu, kas atļauj bruņoto spēku dislocēšanu, lai palīdzētu dzēst ugunsgrēkus un apkarotu noziedzīgas darbības reģionā.

Brazīlijas lielākajās pilsētās piektdien notika protesti laikā, kad pieaug Eiropas spiediens uz Brazīliju un ir izskanējuši piedāvājumi palīdzēt ugunsgrēku dzēšanā no ASV prezidenta Donalda Trampa un Lielbritānijas premjera Borisa Džonsona.

Makrons piektdien apsūdzēja Bolsonaru, ka viņš melojis par Brazīlijas nostāju klimata izmaiņu jomā, Makrona biroja pārstāvis paziņoja, ka Francija bloķēs tirdzniecības līgumu starp ES un Dienvidamerikas valstu tirdzniecības bloku MERCOSUR.

Bolsonaru kritizēja Makronu par "koloniālistisku domāšanu", jo Makrons ierosinājis nedēļas nogalē gaidāmajā G7 valstu samitā runāt arī par Amazones lietus mežu ugunsgrēkiem.

"Francijas prezidenta ierosinājums par Amazones jautājumiem runāt G7 bez reģiona valstu līdzdalības ir koloniālistiska domāšana, kādai 21. gadsimtā nav vietas," tvītoja Brazīlijas prezidents.

Bloķēt minēto tirdzniecības līgumu draudēja arī Īrija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu