Pētījums: Valstīs ar augstu ienākumu līmeni cilvēki no vēža mirst divas reizes biežāk (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Zināms, ka visvairāk cilvēku pasaulē joprojām mirst ar sirds un asinsvadu slimībām, taču valstīs ar augstu ienākumu līmeni galvenais nāves cēlonis esot vēzis. Tur šī slimība nogalina pacientus divas reizes biežāk, vēsta BBC.

Ar šādiem secinājumi nācis klajā zinātniskais izdevums "Lancet", kurš pētījuma rezultātus prezentējis arī Eiropas kardiologu biedrības ikgadējā sanāksmē.

Pētot datus par mirstību un cilvēku hospitalizāciju 21 valstī un apskatot vairāk nekā 62 tūkstošu pacientu slimību vēsturi, zinātnieki secināja, ka sirds un asinsvadu saslimšanas ir galvenais nāves iemesls valstīs, kurās ir vidējs vai zems ienākumu līmenis.

Savukārt valstīs ar augstu ienākumu līmeni no saslimstības ar vēzi mirst vairāk nekā 50 procenti cilvēku, liecina publicētie dati.

Pēc kardiologu vērtējuma, 2017. gadā visā pasaulē miruši aptuveni 55 miljoni cilvēku. No tiem 17,7 miljoni slimojuši ar sirds un asinsvadu slimībām, bet 4,6 miljoni no dažādām vēža formām.

Pētījuma autori norāda, ka, neskatoties uz ievērojamo darba apjomu, rezultātus nevar uzskatīt par simtprocentīgi precīziem un piemērojamiem visai pasaulei. Jo 21 valsts sastāvā nav iekļauta Krievija un Austrālija, kā arī valstis no Rietumāfrikas un Ziemeļāfrikas.

Savukārt dati par zemo ienākumu līmeņa valstīm, galvenokārt, ņemti no Dienvidāzijas un Āfrikas valstīm.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu