Vēl neizskaidroti, noslēpumaini signāli, iespējams, katru sekundi nāk no kosmosa. Kas tos sūta? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Tas sākās 2001. gadā, kad spožas gaismas sstars uzplaiksnīja debesīs. Spožā gaisma bija izplatījusi tik daudz enerģijas, kas pielīdzināma 500 Saulēm. Tikai dažas milisekundes vēlāk signāls bija pazudis. Astronomi šos jaudīgos signālus sauc par ātriem radio pārrāvumiem (FRB), vēsta portāls "Business Insider".

Kopš 2001. gada ir identificēti aptuveni 30. Bet, pēc jaunām aplēsēm, tādi signāli notiek gandrīz katru sekundi. Pēc Hārvardas universitātes zinātnes profesora Dr. Avi Loeb teiktā: "Laika posmā, kas nepieciešams, lai izdzertu kafijas tasi, simtiem FRB, iespējams, ir izgājuši kaut kur Visumā."

FRB izcelsme joprojām nav izskaidrota. Bet ir viens paveids, kas var būt noslēpuma atrisināšanas atslēga. To sauc par FRB 121102.

Tas ir vienīgais zināmais FRB, kas atkārtojas. Astronomi ir novērojuši vairāk nekā 150 zibšņus no FRB 121102. Tā atkārtotie signāli liecina, ka FRB nav no viena sprādziena. Tie drīzāk varētu būt no neparasta objekta, ko sauc par magnetāru.

Magnetāri ir ļoti blīvas zvaigznes ar spēcīgu magnētisko lauku. Neatkarīgi no iemesla, FRB ir pierādījums, ka joprojām ir vēl daudz kas nezināms par mūsu Visumu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu