Vācijā iespējama vēl neizskaidrota epidēmija: īsā laika posmā piedzimuši vairāki zīdaiņi ar deformētām plaukstām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Vācijas varas iestādes izmeklē trīs jaundzimušos, kas nākuši pasaulē ar kroplīgām plaukstām valsts rietumos, vēsta raidsabiedrība CNN. Sanktmarienas slimnīca Gelzenkirhenes pilsētā ziņoja, ka no šī gada jūnija līdz septembra sākumam trīs bērni piedzima ar deformētu labo vai kreiso roku.

"Diviem no cietušajiem bērniem kreisā roka bija deformēta - viņiem bija normāls apakšdelms, bet plaukstas un pirksti bija neattīstījušies. Trešajam bērnam skarta labā roka - arī šeit roka un pirksti nebija attīstījušies," teikts slimnīcas paziņojumā.

Slimnīca paziņoja, ka starp skartajām ģimenēm nav etnisko, kultūras vai sociālo līdzību, kas varētu izskaidrot bērnu deformācijas, un atzīmēja, ka visas dzīvo vietējā teritorijā.

"Mēs daudzus gadus neesam redzējuši šāda veida kroplības jaundzimušajiem un šis ir pārsteidzoši īss laika posms, kurā esam piedzīvojuši šos trīs gadījumus," sacīja slimnīca.

Statistiski no 1% līdz 2% no visiem zīdaiņiem piedzimst bērni ar dažādām deformācijām, paziņoja slimnīca.

Par problēmu skaļi sāka runāt vecmāte Sonja Liggeta-Igelmunda, kas atrodas Vācijas rietumu pilsētā Ķelnē, un ir brīdinājusi, ka ar tādu pašu problēmu var būt dzimuši vēl daudz zīdaiņu.

Vecmāte norādīja CNN, ka viņa uzzināja par šiem gadījumiem Gelzenkirhenē, runājot ar kolēģēm vecmātēm tiešsaistes forumos.

Viņa sacīja, ka "kaut arī tādas kroplības notiekot, tās parasti notiek ļoti reti un dažu mēnešu laikā redzēt trīs līdzīgas deformācijas ir par daudz".

"Man tas izklausās pēc kaut kā daudz lielāka," viņa sacīja. "Viena vecmāte visā karjerā saskaras ar vienu tādu gadījumu. Trīs [zīdaiņi ar nepilnībām] trīs mēnešos - tas nav normāli."

Kopš šim ir pievērsta uzmanība, Liggeta-Igelmunda sacīja, ka ar viņu ir sazinājušās daudzas ģimenes visā Vācijā, kuru bērni ir dzimuši ar līdzīgiem defektiem.

"Visiem zīdaiņiem ir vienādas problēmas. Pat kolēģi man ir stāstījuši par šādiem gadījumiem," viņa stāstīja vācu laikrakstam "Süddeutsche Zeitung".

"Pēc aptuvenām aplēsēm visi bērni ir dzimuši pēdējo trīs gadu laikā, un daudzi no viņiem šovasar."

Jaundzimušo deformāciju tendenču noteikšana Vācijā nav vienkārša, jo nav valsts zīdaiņu reģistra. Liggeta-Igelmunda sacīja CNN, ka ir ļoti svarīgi izveidot centralizētu reģistru.

Sanktmarienas slimnīca atzīmēja, ka ekstremitāšu kroplības grūtniecības laikā var izraisīt dažāda veida infekcijas vai toksīni.

Citas iespējas, pēc slimnīcas teiktā, ietver sašaurināta gredzena sindromu - kad augļa maisiņa šķiedras apvij augli, izraisot deformācijas vai nabas saite apvij augļa ekstremitātes.

Vācijas Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes veselības ministrija CNN norādīja, ka tā uztver ziņojumus par bērnu kroplībām ļoti nopietni un plāno sazināties ar visiem valsts medicīnas centriem, lai noskaidrotu, vai nav reģistrētas līdzīgas deformācijas.

"Turklāt mēs veidojam kontaktus ar ārstu asociācijām, federālo valdību un citām federālajām valstīm, lai ar visu iespējamo rūpību izpētītu iespējamos cēloņus," ministrija piebilda. "Kopīgi jāpārbauda, vai reģistrs ir pareizais ceļš uz priekšu."

Jaunākie gadījumi Vācijā atgādina līdzīgu deformēto zīdaiņu "epidēmiju" izolētos Francijas lauku reģionos pagājušajā gadā, kas izraisīja izmeklēšanu visā valstī.

Francijas veselības aģentūra "Santé Publique France" 2018. gada oktobrī atklāja septiņus ekstremitāšu kroplības gadījumus jaundzimušajiem trīs apgabalos, kurus reģionālais reģistrs bija atzīmējis par iedzimtiem defektiem.

Papildus testi, kas veikti ar slimnīcu datiem reģionā netālu no Šveices robežas, atklāja vēl 11 gadījumus. Kopā 18 gadījumus laika posmā no 2000. līdz 2014. gadam.

Francijas veselības ministre Agnese Buzina brīdināja, ka šādus gadījumus var izraisīt "vides jautājums".

"Tas varētu būt tas, ko mātes ēda vai dzēra. Varētu būt kaut kas, ko viņas ir ieelpojušas," viņa stāstīja Francijas televīzijas stacijai BFM TV.

Jaunie gadījumi Vācijā atgādina arī 1960. gadu talidomīdu skandālu, kad vācu farmācijas uzņēmuma "Chemie Grünenthal" radītās zāles rīta nelabumu atvieglošanai izraisīja tūkstošiem nedzīvu augļu dzimšanu. Daudzi bērni, kuri pārcieta narkotiku iedarbību dzemdē, piedzima ar ekstremitāšu kroplībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu