Miega augstā cena: par zvērinātā pienākumu nokavēšanu jaunietim ASV piespriež cietumsodu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesa. Ilustratīvs attēls.
Tiesa. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Deandre Somervils augustā tika izsaukts piedalīties tiesā kā zvērinātajam, taču viņš aizgulējās un to nokavēja. Par pārkāpumu 21 gadu vecajam jaunietim tika piespriests 10 dienu cietumsods, sabiedriskie darbi, probācijas uzraudzība un naudassods, vēsta CNN.

Jaunietim no Vestpalmbīčas Floridā pagājušajā mēnesī bija jāpiedalās tiesā kā zvērinātajam. Kad apgabaltiesas tiesnesis Somervilam jautājis, kādēļ viņš nav ieradies, vīrietis neesot slēpis patiesību.

"Es viņam teicu: "Ser, godīgi, es aizgulējos, un es nezināju, cik tas ir nopietni." Viņš jautāja, vai esmu iepriekš sodīts, uz ko atbildēju: "Ser, es nekad neesmu bijis aizturēts."" Somervils pastāstīja žurnālistiem.

Tiesnesis nolēmis, ka Somervils vainojams tīšā necieņā pret tiesu. Tiesas pavēlē viņš rakstījis, ka vīrietis nav sazinājies, lai paskaidrotu savas neierašanās iemeslus, un viņa dēļ process aizkavējies par 45 minūtēm.

Somervilam tika piespriests 10 dienu cietumsods, 150 stundas sabiedriskie darbi, gadu ilga probācijas uzraudzība, 233 dolāru naudassods, kā arī, ka viņam jāiesniedz vismaz 100 vārdu gara rakstiska atvainošanās.

Somervila lieta izraisīja plašu rezonansi sociālajos tīklos. Daudzi uzskatīja, ka sods ir neproporcionāls izdarītajam pārkāpumam, kā arī norādīja, ka sodāmības dēļ viņam būs grūtības atrast darbu.

Somervils piektdien, 4. oktobrī, iesniedza apelācijas prasību, taču piespriestās 10 dienas viņš jau bija pavadījis ieslodzījumā.

Radi un draugi tiesā aizstāvēja jaunieša labo tēlu, uzsverot, ka viņš palīdz rūpēties par invalīdu vectēvu un ir piedalījies brīvprātīgajā darbā. Somervils vēstulē atvainojies tiesnesim.

"Šis bija nepārdomāts lēmums, un es par to samaksāju savu brīvību," jaunietis lasīja no vēstules.

Tiesnesis nolēma saīsināt Somervila probācijas laiku, bet palika pie uzskata, ka vīrietis izdarījis nopietnu pārkāpumu.

"Es esmu nonācis pie secinājuma, ka par to pienākas sods. Labi cilvēki pieļauj sliktas kļūdas," sacīja tiesnesis.

Somervila probācijas laiks tika saīsināts uz trim mēnešiem, bet sabiedriskie darbi - uz 30 stundām, kuru ietvaros viņam reizi nedēļā zvērināto birojā 10 minūtes jāstāsta par zvērināto darba nozīmi.

ASV likums nosaka, ka ikviens var tikt izsaukts piedalīties tiesā kā zvērinātais un ierašanās ir obligāta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu