Spalvas pa gaisu! Biežākās cilvēku kļūdas, mēģinot mājdzīvnieku iepazīstināt ar vēl vienu ķepaini

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Mājdzīvnieku uzņemšana ģimenē ir ilgtermiņa saistības, kas rūpīgi jāapsver, pirms tiek pieņemts gala lēmums. Bieži saimnieki, dažādu mērķu vadīti, apsver domu mājās pieņemt vēl vienu mīluli - labāko draugu ģimenei un otram ķepainim. Cik tā ir laba ideja, kā saradināt ķepaiņus un kādas ir biežākās kļūdas, portālam "Apollo" pastāstīja "PetCity" eksperte Jevgēnija Ostroga.

» Kas jāņem vērā, iegādājoties kaķi

» Kas jāņem vērā, iegādājoties suni

"Būtiskākais – vai tas ir suns vai kaķis, kas ir jau mājās. Kaķiem ir daudz grūtāk pieņemt citu mājdzīvnieku. Ja ir doma vest citu kaķi, tad tas varētu būt sarežģīti. Ar suņiem ir mazliet vienkāršāk, jo suns ir izteikts bara dzīvnieks," sarunu iesāk eksperte.

Kāpēc saimnieki ņem otru mīluli?

Tomēr ir viens būtisks jautājums, kas ir jāuzdod vispirms - kāpēc cilvēki ņem otru dzīvnieku? Eksperte norāda, ka ļoti bieži cilvēki uzskata, ka mājdzīvnieka emocijas un uztvere ir tāda pati kā cilvēkam. Tā gluži nav. 

"Pats biežākais, kāpēc saimnieks izdomā pieņemt otru dzīvnieku, – liekas, ka esošajam ķepainim ir garlaicīgi, bet tā uzskatīt ir nepareizi," norāda eksperte.

Ostroga norāda, ka "kaķis jūtas ļoti labi viens pats, jo viņš ir patstāvīgs dzīvnieks, taču ir arī tādi kaķi, kuri ļoti ir pieraduši pie saimnieka, un tās ilgas pēc sava cilvēka, kad viņš ir prom, ar otru "draudziņu" atņemt neizdosies".

» Kaķis nedodas rokās, kož un skrāpē. Speciālists atbild, kā sadzīvot ar mājdzīvnieka raksturu

Mīts, kas attiecas uz suņiem, - ka saimnieks izdomā paņemt otru sunīti, jo esošais nemākot uzvesties, kad mājās paliek viens. "Jāatceras, ka gaudošanu un graušanu neatrisinās otra dzīvnieka ierašanās," norāda speciāliste.

"Ir vērts atnākt uz konsultāciju, pirms dodaties pakaļ iecerētajam mīlulim, jo ir rūpīgi jāizsver cilvēka resursi – laiks, spēks, materiālie izdevumi. Jāapzinās, kāda tā ir atbildība."

Foto: Pixabay

Ja saimnieki ir izlēmuši uzņemt vēl vienu mīluli

Speciāliste atklāj vienkāršus soļus, kā var nodrošināt visām pusēm veiksmīgu iepazīšanos.

"Jāskatās, ko pie kā ved mājās. Ja suni ved pie kaķa, tad ir jāatceras, ka visbiežāk kucēniem tiek izskrāpētas acis, jo esošajam dzīvniekam tas ir milzīgs stress," atklāj Jevgēnija. Viņa norāda, ka vislabāk būtu jebkurā gadījumā, pirms ved mājās dzīvnieku, sākumā atvest tikai jaunā iemītnieka mantas, lai "mājas saimnieks" aprastu ar jaunām smakām.

» Kucēna un saimnieka pirmie soļi kopā. Zooveikala apmeklējuma ABC

Taču, ja jaunais draugs jau ir atvests mājās, viņus noteikti nedrīkst laist kopā. "Sākumā pietiek, ka dzīvnieki dzird viens otru, var saostīt pa durvju apakšu, bet noteikti nedrīkst laist abus mīluļus kopā." Speciāliste norāda, ka abus mīluļus var laist kopā tikai tad, kad saimnieks redz, ka gan jaunais, gan vecais jūtas komfortabli.

Lielākā kļūda – pienest jauno dzīvnieku klāt esošajam!

"Tad arī bieži vien cilvēki cieš – tiek sakosti vai saskrāpēti," atklāj eksperte. Kā izrādās, dzīvnieki jau tajā mirklī, kad tiek pacelti no zemes, jūtas apdraudēti.

"Bet ja viņu vēl nes klāt pie kaut kā nezināma, tad sekas var būt neprognozējamas... Adrenalīns ir uzkāpis, un dzīvnieki nesaprot, ko citu darīt, kā uzbrukt."

Dzīvnieki ir daudz pieklājīgāki par cilvēkiem, un viņi viens otru saprot pēc kustībām, tāpēc ir svarīgi, lai cilvēks pats nejauktos pa vidu (piemēram, nenestu vienu otram klāt), kad abi mīluļi iepazīsies. "Ir jāļauj viņiem komunicēt, protams, cilvēka uzraudzībā," norāda eksperte.

Dzīvnieka vecumam ir nozīme

Eksperte norāda: "Ja mājās ir kaķēns vai kucēns, tad šis ir brīdis, kad vislabāk būtu paņemt jaunu dzīvnieku, jo mazi dzīvnieciņi pieņem lietas vieglāk, ātrāk mācās." Protams, nedaudz sarežģītāk būs saradināt, kad mīlulis jau ir vecāks vai jau gados.

"Ja mums mājās ir vecs dzīvnieks – parasti jaunais dzīvnieks gribēs spēlēties un var rasties konflikti. Piemēram, kāpēc suņi gados ir īgni? Bieži vien viņiem ir hroniskas sāpes, tāpēc viņi grib mieru un klusumu, nevis spēlēties," norāda speciāliste.

» Elsošana un slikta elpa. Signāli, kas var norādīt uz mīluļa veselības problēmām

Ņemot vērā, ka diemžēl dzīvnieki nevar mums pateikt, kas viņiem kaiš, saimnieks var pat nenojaust, ka mīlulim sāp un ka spēlēties vai cīnīties par teritoriju viņam galīgi vairs nav prioritāte. 

"Mums ir jāciena savi esošie mājdzīvnieki. Ja ir vecs suns un absolūti gribas paņemt otru, tad labāk paņemt tāda paša vecuma suni," iesaka speciāliste. Lai gan ir piedzīvoti tādi gadījumi, ka esošais suns audzina mazo draugu un uzņemas atbildību par viņu. "Bet vienmēr jāatceras respektēt vecāko dzīvnieku."

Eksperte norāda: ja gribas vairāk par vienu pūkaino ģimenes locekli, tad vislabāk abus ir ņemt jaunā vecumā.

Foto: Pixabay

"Protams, katram vecumam ir savi plusi vai mīnusi, bet tas nav vienīgais faktors, kas ietekmē uzvedību." Eksperte norāda, ka ļoti ietekmē arī tas, vai ņem mājdzīvnieku no audzētājiem vai patversmes, tie ir pavisam atšķirīgi dzīvnieki.

"Visdrošāk ir atnākt uz konsultāciju pie speciālista, pirms tiek pieņemts lēmums par jauno mīluli, jo ļoti bieži tiek pieļautas smagas kļūdas jau pirmajā dienā, mīlulim ierodoties ģimenē," uzsver Jevgēnija.

Viena no tām, piemēram, kad kucēns tiek paņemts no patversmes - suns tiek nomazgāts. Suņukam nav līdzi mantu, viss, kas viņam ir, ir viņa smarža, tāpēc ir būtiski dzīvniekam atstāt viņam kaut ko pazīstamu.

» Suns no audzētāja vai no patversmes - kā katram izvēlēties atbilstošāko?

Jautāta, vai dzīvnieku šķirnēm ir nozīme saradinot, viņa nosaka, ka ne pārāk. Protams, ir dažas kaķu šķirnes, kas ir diezgan lieli vientuļnieki, tās ir britu īsspalvainie un skotu šķirnes, viņiem nepatīk, ja mājās ierodas cits kaķis. Bet arī bezšķirnes kaķiem mēdz būt tādas pašas problēmas.

"Kaķim otrs kaķis ir lielāks drauds nekā suns. Viņš suni neuztver kā konkurentu teritorijas ziņā, jo jebkuram kaķim teritoriālais jautājums ir ļoti sāpīgs," izceļ speciāliste Ostroga. Sarežģītāks saradināšanas process parasti ir kaķim ar kaķi un sunim ar suni, jo viņiem ir grūti noskaidrot savu teritoriju.

Ko darīt - jaunais mīlulis ir mājās, bet ar esošo draudzība neveidojas

"Atkarīgs no tā, kā tas izpaužas. Ja suns vai kaķis viens otram brūk virsū, tad jāaicina dzīvnieku uzvedības speciālists. Ja saimnieks grib, lai suns un kaķis guļ vienā gultā vai visu laiku pavada kopā, tad, iespējams, tas tā nekad nenotiks," norāda speciāliste, uzsverot, ka galvenais ir novērst situāciju, ka mīluļi viens otru neieredz ne acu galā.

» Kad cilvēku ceļi šķiras, bet ir kopīgs mīlulis. Kā pēc šķiršanās sadalīt rūpes par mājdzīvnieku?

Taču par abu pūkaiņu saķeršanos vienmēr ir vērts atcerēties, ka nevajag lamāt dzīvniekus, jo dzīvniekiem jau tajā momentā ir slikti – stress vai instinkti ņem virsroku.

"Tiklīdz tiek novērotas pazīmes par konfliktu abu dzīvnieku starpā, uzreiz ir jādodas pie dzīvnieku uzvedības speciālista, jo nākamais kautiņš var izvērsties vēl trakāks," atgādina Jevgēnija Ostroga.

"Ir situācijas, kad nemaz nav jāmeklē jaunas mājas – bet ir situācijas, kad uzreiz jāmeklē jaunas mājas otram mīlulim, citādi viņi viens otru nogalinās."

Vēl viena dzīvnieka ienākšana ģimenē ir būtisks notikums, tāpēc, lai visiem šīs pārmaiņas izvērstos patīkamas, apdomājiet rūpīgi šo lēmumu un izmantojiet iespēju konsultēties ar kādu speciālistu.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu