Bermontiādes simtgadi un Lāčplēša dienu Rīgā atzīmēs ar plašu piemiņas pasākumu un koncertu programmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
Foto: Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ar plašu piemiņas pasākumu un koncertu programmu Rīgā tiks atzīmēta Lāčplēša diena un Bermontiādes simtgade, informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde. 

Lāčplēša dienai veltīti pasākumi Rīgā sāksies jau 8. novembrī, kad laukumā pie Latvijas Kara muzeja tiks iedegts brīvības cīnītāju piemiņas ugunskurs, notiks radošas darbnīcas skolēniem un būs iespēja apskatīt Latvijas un sabiedroto militārās tehnikas un ekipējuma izstādi.

10. novembrī un arī Lāčplēša dienā - 11. novembrī - Daugavgrīvas cietoksnī notiks tematiskas ekskursijas, būs skatāmas video, foto un skaņu instalācijas, kā arī dokumentālā filma "Astoņas zvaigznes" un fragments no spēlfilmas "Lāčplēsis" par Brīvības cīņu notikumiem Bolderājā.

10. novembrī iedzīvotāji aicināti arī uz piemiņas koncertiem.

Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā skanēs Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantāte "Dievs, Tava zeme deg!", bet VEF Kultūras pilī notiks Orķestra "Rīga" Latvijas valsts simtgadei veltītā festivāla "Trīs zvaigznes" koncerts "Rīgas sargi mūzikā un kino". Tajā orķestris izpildīs mūziku no tautā iemīļotām kinofilmām.

Savukārt 11. novembrī Lāčplēša dienas piemiņas pasākumi sāksies plkst. 9 ar Ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā un pēc tam notiks svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija laukumā pie Brīvības pieminekļa. 

Jau tradicionāli atceres pasākums Rīgas atbrīvotājiem notiks arī Sudrabkalniņā. Šajā dienā notiks arī vairāki izglītojoši pasākumi - radošās darbnīcas skolēniem Latvijas Kara muzejā, Nacionālo Bruņoto spēku tehnikas un karavīru prasmju paraugdemonstrējumi, svecīšu nolikšana un latviešu dziesminieku koncerts Kultūras pilī "Ziemeļblāzma".

No plkst.16 līdz plkst.23 vakarā notiks pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem". Tā laikā notiks gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz 11. novembra krastmalai un latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa. 

Krastmalā pie Lielā Kristapa skulptūras skanēs vīru kopas "Vilki", folkloras draugu kopas "Skandinieki", kā arī folkloras un seno cīņu kopas "Vilkači" izpildītās dziesmas, un tradicionāli Daugavā tiks palaists piemiņas uguns plosts. 

11. novembra krastmalā uz Rīgas pils fasādes būs skatāmi vēsturiski video materiāli un slīdrāde, kas stāstīs par teju 100 gadus seniem notikumiem un ļaus izprast 1919. gada nozīmi Latvijas vēsturē.

Šogad Lāčplēša dienā atzīmēs arī Bermontiādes simtgadi. 11. novembra krastmalā notiks Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde un tautas gājiens, bet pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas būs koncerts "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem". Savukārt pie Rīgas pils notiks sadziedāšanās vīru kopas "Vilki" vadībā.

11. novembrī iedzīvotāji aicināti arī uz Lāčplēša dienai veltītiem koncertiem. Dailes teātrī būs skatāms koncertuzvedums "Div" dūjiņas" ar Zemessardzes orķestra, kora "Staris" un populāru solistu piedalīšanos, VEF Kultūras pilī skanēs kokļu mūzika koncertā "Satikšanās gaismā", bet kultūras centrā "Mazā ģilde" klausītāji gaidīti koncertā "Par zemi, ko mīlam", kur dziedās "Tenoru trio" un instrumentālā grupa. 

Šajā dienā būs iespēja apmeklēt arī kora mūzikas koncertu "Latvijai un Drosmei", kas skanēs Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā. Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcā būs dzirdama koncertprogramma "Daugavmalā mierīgs vakars".

Lāčplēša dienai veltīts pasākums "Vai tādēļ nedziedāju?" ar folkloras kopu piedalīšanos, animācijas un dokumentālo filmas skatīšanos notiks arī kultūras centrā "Ritums".

Brīvības cīņu atcerei Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs skatāma izstāde "Nosargāt brīvību. Lielbritānijas militārais un diplomātiskais atbalsts Latvijai 1918.-1920. gadā".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu