Traģisko mājdzemdību lieta "Šīs dzīvības nevar atgriezt." Profesors Vilks: Vainīgo sodīšana problēmu risina tikai daļēji (20)

Foto: Lita Krone/LETA/Pixabay/Apollo kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Traģiskājā mājdzemdību lietā Jelgavā izvirzītās apsūdzības ir atbilstošas un pie atbildības, iespējams, varētu saukt arī Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes "garīgo līderi" jeb "ganu" Jāni Dāvidu. Tomēr vainīgo saukšana pie atbildības tikai daļēji atrisinātu problēmu, portālam "Apollo" pauda juridisko zinātņu doktors, Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns profesors Andrejs Vilks.

Profesors Vilks pastāstīja, ka izvirzītās apsūdzības - gan par neatļautu ārstniecību, kas izraisījusi cietušā nāvi vai smagus miesas bojājumus, gan par atstāšanu bez palīdzības - ir pilnībā atbilstošas. Personas, kas mājdzemdības pieņēma, nebija ārstniecības personas, tādēļ viņiem nav bijušas tiesības sniegt "medicīnisko palīdzību".

"Mēs redzam, kādas šeit iestājās tās smagās sekas - nāve."

Profesors Vilks arī piebilda, ka agrāk par šādu likumpārkāpumu sodīja ar brīvības atņemšanu līdz 10 gadiem. Cik pamatoti bijuši šādi grozījumi - to viņš neņēmās spriest, piebilstot, ka šādi gadījumi tiesu praksē nav bieži sastopami.

Runājot par draudzes "garīgā līdera" Jāņa Dāvida atbildību par notikušo, profesors sacīja, ka nezina, kā tieši izpaudās viņa darbības. Eksperts gan pieļāva, ka, ņemot vērā, ka viena no apsūdzētajām ir draudzes vadītāja sieva, ari Dāvids varētu būt saucams pie atbildības par personas atstāšanu bez palīdzības.

Līdz šim pieejamā informācija liecina, ka Dāvids mudinājis cilvēkus pārdot savus īpašumus un dzīvot komūnās kopā ar citiem draudzes locekļiem, kā arī ka viņiem aizliegts lietot telefonus, datorus, un nevērsties pie ārstiem pat ar smagām veselības problēmām.

Jautāts, vai par šādām apsūdzībām Dāvids varētu arī stāties tiesas priekšā vai arī šis ir tikai morāles un ētikas jautājums, profesors Vilks sacīja, ka, pirmkārt, draudze būtu izņemama no reģistra. Tālāk arī varot skatīties, vai un pie kādas atbildības būtu saucams draudzes "gans".

Eksperts pastāstīja, ka iespējams, draudzē bijusi vardarbība un izspiešana, saistībā ar īpašumiem.

"Es pieļauju, ka tas atbildības spektrs draudzes vadītajam varētu būt pietiekoši liels."

Profesors Vilks minēja, ka šis jautājums būtu jārisina Valsts drošības dienestam. Viņš pieļauj, ka var tikt ievākta pietiekama informācija, lai pret Dāvidu ierosinātu krimināllietu un vēlāk arī sauktu pie atbildības.

Tas varētu būt ne tikai saistībā ar īpašumiem, bet arī saistībā ar brīvības ierobežošanu. Izskanējis arī, ka draudzē bijis pašnāvības gadījums. Iespējams, tā ir bijusi novešana līdz pašnāvībai, sacīja eksperts. Pēc profesora Vilka domām informācijas ir gana, lai Dāvidu sauktu pie kriminālatbildības pēc vairākiem likuma pantiem.

Runājot par līdzīgiem gadījumiem Latvijas tieslietu vēsturē, eksperts uzsvēra, ka viena no sektu pamatiezīmēm ir tā, ka tās darbojas slepeni un ir noslēgtas. Komunikācija ar valsts un pašvaldību pārstāvjiem un citiem cilvēkiem ir ļoti ierobežota.

"Mēs tās saucam par destruktīvām reliģiskām organizācijām.

Tās ir bijušas, tās ir funkcionējušas, bet iegūt informāciju par tām ir pietiekoši grūti," pauda profesors.

Vaicāts, kā, viņaprāt, šī situācija varētu izvērsties un vai draudze tiks likvidēta un vainīgie saukti pie atbildības, eksperts norādīja, ka saukšana pie atbildības problēmu risina tikai daļēji.

"Nevar atgriezt šīs jaunās sievietes dzīvību, nevar atgriezt šī mazuļa dzīvību," sacīja profesors.

Sektās tiek ietekmēta gan cilvēku apziņa, gan darbības, tādēļ veiksmīgai resocializācijai nepieciešama arī "visaptveroša psiholoģiskā palīdzība, lai viņi atgrieztos kā pilnvērtīgi sabiedrības locekļi". Ļoti liela problēma esot arī draudzē esošie 45 nepilngadīgie bērni, kuriem būtu nepieciešama palīdzība.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka saistībā ar mātes un bērna nāvi mājdzemdībās Jelgavā tiesas priekšā stājušies vairāki Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes locekļiem, tai skaitā mirušās sievietes vīrs un tēvs, kā arī draudzes garīgā līdera sieva.

Šī gada 14. maijā mirušajai - 21 gadu vecai Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes biedrei - draudzes namā sākušās dzemdības. Viņa nav bijusi grūtniecības uzskatē un gaidību laikā nav konsultējusies ar ārstiem.

Sievietes 25 gadus vecais vīrs Renārs, 51 gadus vecais tēvs Valdis un 40 gadus vecā draudzes vadītāja sieva Solvita Dāvida nolēmuši dzemdības pieņemt paši, neraugoties uz to, ka nevienam no iesaistītajiem nav medicīniskas izglītības.

Personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 137. panta 2. daļas un 141. panta 2. daļas jeb par neatļautu ārstniecību un atstāšanu bez palīdzības, par ko draud cietumsods līdz astoņiem gadiem.

Bērna dzimšanas laikā vīrieši turējuši sievietes kājas, viņai mutē likta karote. Nākamajā dienā sievietei dots vien padzerties ūdeni - šādi fakti izskanējuši prokurores Zinaīdas Egles apsūdzībā Zemgales rajona tiesā.

Dzemdības bijušas smagas, sieviete ik pa laikam bijusi bezsamaņā, bijuši krampji. Bērns piedzimis nosmacis, bet māte nākamajā dienā gārgusi, vēmusi zaļas gļotas un vēlāk nomirusi no vissmagākās grūtniecības toksikozes formas - eklampsijas.

Šajā tiesas procesā cietušo personu nav un neviens nekādu kompensāciju nepieprasa. Sēdes norīkotas vairākus mēnešus uz priekšu, plānots nopratināt daudzus lieciniekus, tajā skaitā arī Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes "garīgo līderi", apsūdzētās sievietes vīru Jāni Dāvidu.

Liecinieki tiesā pastāstīja, ka draudzes locekļi mudināti pārdot īpašumus un dzīvot komūnās, izvairīties no kontakta ar ārpasauli, tai skaitā pat neapmeklējot ārstus, nelietot telefonus, datorus, televizorus.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu