NBS īpašā kampaņā aicina sievietes dienēt armijā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Nacionālie bruņotie spēki īpašā kampaņā aicina sievietes pieteikties dienēt armijā, ziņo rīta raidījums "900 sekundes".

Apvienotā štāba Personālsastāva departamenta priekšniece Ilze Žilde armijā dienē jau 25 gadus. Savu karjeru viņa sāka Zemessardzē, bet tagad jau ir ieguvusi pulkvežleitnantes pakāpi. Tā pagaidām starp sievietēm esot visaugstākā un piešķirta tikai septiņām armijā dienošām dāmām.

Žilde dalījās savā pieredzē, ka nekad mūžā nav saskārusies ar diskriminējoša rakstura attieksmi, viss esot atkarīgs no tā, kā cilvēks pats uz to reaģē. 

Sieviešu īpatsvars Latvijas armijā ir 15,3%, kas esot viens no piektajiem augstākajiem rādītajiem NATO valstīs. Komandieru vērtējumā, dāmas sevi ļoti labi pierādījušas. Stājoties Bruņotajos spēkos, vājajam dzimumam tāpat kā stiprajam, ir jāiziet trīs atlases bloki – veselības pārbaude, psihodiagnostiskais tests, kā arī fiziskā sagatavotība.

Prasības pret dāmām gan esot nedaudz maigākas. Piemēram, roku salikšana un iztaisnošana balstā guļus 14 reizes divās minūtēs, kas ir gandrīz trīsreiz mazāk nekā vīriešiem. Bet vēderpreses vingrinājuma zemākais slieksnis ir 31, nevis 50.

"Kā rada pieredze, nereti sievietes izpilda šos normatīvus daudz vairāk kvalitatīvāk nekā vīrieši. Tas ir sava veida motivators jaunajiem karavīriem, kas ir vīriešu dzimuma, kad paskatās uz sievietēm, ka viņas var un var vēl vairāk, tas motivē arī tos jauniešus," raidījumam "900 sekundes" norāda rekrutēšanas un atlases centra priekšnieks Rihards Rozenbaums.

NBS 8% štata vietu nav aizpildītas. Tās ir apmēram 500 vakances. Par īpaši piemērotām sievietēm tiek uzskatītas 12 specialitātes, – tādas kā personāla speciālisti, lietveži, mediķi, juristi.

Rozenbaums atklāj, ka uz pārējo darba devēju fona, NBS ir pat vienlīdzīgāki dzimumu ziņā nekā citi darba devēji. Arī atalgojums netiek šķirots pēc dzimuma - tas ir vienāds abiem dzimumu pārstāvjiem. 

Atalgojums – sākot no 900 eiro pēc nodokļu nomaksas. Armijā dienošām sievietēm pienākas visas sociālās garantijas, arī dekrēta atvaļinājums un iespēja priekšlaicīgi aiziet izdienas pensijā. Ilzei Žildei neesot bijis grūti savienot dienestu ar personisko dzīvi. Tomēr sievietei esot bijis jāpārvar dažas psiholoģiskas nianses.

"Tīri emocionāli kaut kādā brīdī pieņemt ieroci, apzinoties to spēku, letālo spēku. Bet nu, ar sevi strādājot un domājot par to, ka tā ir obligāta lieta, kura karavīram ir nepieciešama, to var apgūt tur pat mācībās – darām visu kopā. Man nav bijušas dziļas pārdomas par to, ka es kaut ko nevaru izdarīt tikai tāpēc, ka esmu sieviete," raidījumam stāstīja Žilde.

Rekrutēšana armijā notiek visa gada garumā. Pirmā gada laikā apmēram 20% sieviešu gan saprotot, ka dienests nav viņu aicinājums.

Noskaties video.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu