Cels sodus par smēķēšanas un tabakas izplatīšanas pārkāpumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien pirmajam lasījumam atbalstīja sodu celšanu par smēķēšanas un tabakas izplatīšanas ierobežojumu pārkāpumiem, tādējādi paredzot, ka par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai to uzpildes tvertņu iegādāšanos, personām zem 18 gadiem piemēros brīdinājumu vai naudas sodu līdz 35 eiro.

Komisijas sēdē tika atbalstīti divi dekodifikācijas likumprojekti - grozījumi Ārstniecības likumā un Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, jo viens paredz noteikt stingrākus sodus par tabakas, augu smēķēšanas vai elektronisko smēķēšanas ierīču produktu izplatīšanu pretlikumīgā veidā un otrs paredz konkrētu ārstniecības pakalpojumu nodrošināšanas pārkāpumu sodu veidu izmaiņas.

Sēdes sākumā Saeimas deputāts Andrejs Klemetjevs (S) pauda neapmierinātību par sēdē izskatāmajiem likumprojektiem. "Mēs negribam katrā sēdē izskatīt dekodifikāciju, mēs gribam ķerties klāt pie normālas likumdošanas," uzsvēra deputāts.

Tomēr klātesošie ministriju pārstāvji, adresējot Klemetjeva izteikumu, sacīja, ka šie ir pēdējie dekodifikācijas likumprojekti, kas ir jāizskata sēdē.

Izskatot tabakas izstrādājumu sodu izmaiņas, komisijai nebija neviena iebilduma par likumprojekta virzīšanu pirmajam lasījumam. Arī Tieslietu ministrijas, Latvijas Ārstu biedrības, Veselības ministrijas (VM) un Valsts policijas pārstāvji atbalstīja šo likumprojektu grozījumu priekšlikumus.

Valsts policijas Dienestu koordinācijas biroja galvenā inspektore Vineta Pavlovska norādīja, ka, skatoties no prakses, nereti likumpārkāpēji, kas tiek sodīti par pretlikumīgu tabakas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai augu smēķēšanas produktu izplatīšanu, apzinās, ka peļņa, kas izrietētu no likuma pārkāpšanas ir lielāka nekā pats sods. Tāpēc arī ir nepieciešams palielināt konkrētus naudas sodus šādu produktu nelikumīgas izplatīšanas gadījumā.

Atbildot uz deputāta Vitālija Orlova (S) jautājumu par to, cik bieži tiek konstatēti šāda veida pārkāpumi, policijas pārstāve norādīja, ka joprojām ir jārunā par gadījumiem, kur juridiskas personas pārkāpj likumu, norādot neatbilstošas telpas smēķēšanai.

Runājot no pieredzes, viņa uzsvēra, ka šādi likumu pārkāpumi "joprojām ir aktuāli", piebilstot, ka vairumā gadījumu runa ir par konkrētiem smēķēšanas veidiem, piemēram, ūdenspīpēm. "Kaljāna tēma, kuru gadījumā visbiežāk smēķēšanai tiek noteiktas neatbilstošas telpas, joprojām ir aktuāla, it īpaši Rīgas un Jūrmalas centrā," pavēstīja Pavlovska.

Savukārt, saistībā par grozījumiem Ārstniecības likumā, VM juridiskās nodaļas pārstāvis Alvis Bless norādīja, ka izmaiņas ārstniecības likumā tiek veiktas saistībā ar administratīvo pārkāpumu dekodifikāciju, tomēr papildus arī  "konkrētos gadījumos tiek aizvietoti naudas sodi ar administratīvā akta sastādīšanu".

Atsaucoties uz faktu, ka pagaidām nav plānots izteikt priekšlikumus uz otro lasījumu, Vitālijs Orlovs (S) mudināja komisijas deputātus izskatīt likumprojektu steidzamības kārtā. 

VM Juridiskās nodaļas pārstāve Anita Jurševica nepiekrita šādam priekšlikumam. "Komisija var lemt par to, bet, mūsuprāt, tas nebūtu ieteicams, jo tas skar pārkāpumus, kas ir jāizvērtē arī šeit," sacīja Jurševica. 

Arī komisijas sēdes locekļi nesniedza pārliecinošu atbalstu Orlova priekšlikumam. Rezultātā, sēdē tika vienbalsīgi nobalsots virzīt likumprojektu izskatīšanai pirmajā lasījumā.

Jau vēstīts, ka VM sagatavotie grozījumi paredz par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai to uzpildes tvertņu iegādāšanos, personām zem 18 gadiem piemēros brīdinājumu vai naudas sodu līdz 35 eiro.

Tāpat arī tiks noteikts, ka par tabakas izstrādājumu tirdzniecību, uz kuriem nav izvietoti unikālie identifikatori vai drošības elementi, kā arī par normatīvo aktu neievērošanu attiecībā uz tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēmas darbību, juridiskajām personām piemēros brīdinājumu vai naudas sodu līdz 3550 eiro.

Tikmēr par likuma prasībām neatbilstošu telpu ierādīšanu smēķēšanai juridiskajām personām paredzēts palielināt sodu no 1000 līdz 2500 eiro līdzšinējo 210 līdz 350 eiro vietā.

Par jaunu tabakas izstrādājumu laišanu tirgū bez informācijas sniegšanas kompetentajai institūcijai, par tabakas produktu tirdzniecību, kuri nav marķēti ar akcīzes nodokļa markām, par tādu cigarešu realizāciju, kuru daudzums uz iepakojuma atšķiras no daudzuma, kāds norādīts uz akcīzes nodokļa markas un par tabakas produktu iegādāšanos ar distances līguma palīdzību līdz šim tika piemērota preces konfiskācija, bet, tā kā Administratīvās atbildības likums vairs neparedz šāda soda veidu, turpmāk tiks piemērots tikai naudas sods.

Kā skaidroja VM, soda mēru paaugstināšana nepieciešama, jo esošie sodi par pārkāpumiem nav pietiekoši efektīvi, un par to liecinot Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegtā statistika par piemēroto administratīvo sodu skaitu par atsevišķu normu pārkāpumiem.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu