Video Kur un kā vislabāk uzstādīt dūmu detektorus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Wikimedia Commons

No šī gada 1. janvāra visos mājokļos - gan privātmājās, gan dzīvokļos - obligāti jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) raidījumā "TV3 Ziņas" iedzīvotājiem deva padomus, kā un kur labāk uzstādīt dūmu detektorus. 

Jaunie ugunsdrošības noteikumi paredz, ka dzīvoklī jābūt uzstādītam vismaz vienam dūmu detektoram, bet privātmājā – vismaz pa vienam katrā ēkas stāvā.

VUGD iesaka iegādāties optiskos dūmu detektorus. Vienkāršāko modeļu cenas ir aptuveni no 5 līdz 10 eiro. Tos var iegādāties jebkurā saimniecības vai elektro preču veikalā. Detektori skaļi sākot signalizēt, ja telpā izplatījušies dūmi, laikus cilvēkus brīdinot par briesmām un ļaujot evakuēties.

"Noteikti nevajadzētu izvietot virtuvē, jo paši ar savu darbību mēs varam izprovocēt dūmu detektoru skanēšanu, to var izprovocēt gan tvaiki, gan putekļi," stāstīja VUGD pārstāve Agrita Vītola.

Viņa stāstīja, ka noteikti dūmu detektorus vajadzētu izvietot guļamistabās - tur, kur cilvēki atpūšas, jo vistraģiskākās ugunsnelaimes notiek tieši naktīs, kad cilvēki guļ un nevar pamanīt ugunsgrēka izcelšanos.

Igaunijā dūmu detektoru uzstādīšana visos mājokļos obligātā kārtā ieviesta pirms desmit gadiem, šajā laikā ugunsnelaimēs bojāgājušo skaitu izdevies samazināt ārkārtīgi būtiski – par 75%. Arī Latvijā šādā veidā iecerēts drūmo statistiku labot. Ik gadu ugunsgrēkos bojā iet vidēji 80 cilvēku.

Kopš šā gada stingrākas ugunsdrošības prasības attiecas tieši uz privātmājām. Tajās obligāti jābūt ne vien detektoriem, bet arī ugunsdzēšamajam aparātam. To lielumi drīkst atšķirties, bet galvenie ir dzēstspējas rādītāji. Glābēji norāda, ja aparātu laikus liek lietā, cilvēks var paglābt savu īpašumu no iznīcības un lieliem zaudējumiem.

VUGD 1. daļas komandieris Agris Asups stāstīja, ka riski esot katram jāizvērtē pašam. Ja sadūmojums esot spēcīgs un liesmas jau sāk celties un karstums ir intensīvs, tad, protams, ir jāevakuējas un jāsaucot glābēji. 

Savukārt, ja ugunsgrēks ir tikko sācies, liesmas ir nelielas un piedūmojums nav stiprs, cilvēki izmantojot ugunsdzēsības aparātu var to nodzēst. Ugunsgrēkos vissvarīgākās esot pirmās minūtes un sākums. To var ierobežot vai pat pilnībā likvidēt pirms ugunsdzēsēju ierašanās brīža, stāstīja Asups. 

Viens no izplatītākajiem ugunsgrēku iemesliem tieši privātmājās ir apkures iekārtu nepareiza izmantošana, tāpēc VUGD brīdina nekurināt un neizmantot bojātas apkures iekārtas vai dūmvadus.

Video: Raidījuma "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu