Trīs beļģu ārstus tiesās par palīdzēšanu 38 gadus vecai sievietei aiziet no dzīves

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Otrdien, 14. janvārī, Beļģijā tiesas priekšā stājušies trīs ārsti, kuri palīdzējuši kādai sievietei aiziet no dzīves. Šī ir pirmā ar eitanāziju saistītā tiesas prāva valsts vēsturē. Mediķi, kuru vārdi netiek atklāti, apsūdzēti par nelikumīgu 38 gadus vecās sievietes eitanāziju, neskatoties uz to, ka viņa nav atbildusi likumdošanā paredzētajiem standartiem, vēsta portāls "The Guardian".

Lai arī mediķu asistēta labprātīga aiziešana no šīs pasaules Beļģijā ir legāla kopš 2002. gada, šis ir pirmais gadījums, kad par regulējuma neievērošanu ir uzsākts tiesas process. Apsūdzēto starpā ir letālās injekcijas veicējs, sievietes bijušais ģimenes ārsts un psihiatrs.

Eitanāzijas brīdī klāt esot bijuši sievietes vecāki un māsas. Radinieki esot sūdzējušies, ka procedūra veikt amatieriski un mirušajai nav bijusi neārstējama mentāla slimība, kas ir viens no pamata nosacījumiem eitanāzijas veikšanai.

Tiek paredzēts, ka tiesas process, kas norisināsies Gentē, ilgs ievērojamu laiku. Piektdien, 17. janvārī, publiski tiks paziņota prokuroru apsūdzība, savukārt ārsti savu aizstāvības runu varēs teikt pirmdien, 20. janvārī.

Beļģijas likumdošana ļauj pieaugušajiem pieprasīt asistētu pašnāvību gadījumos, kad viņi cieš no neārstējamas slimības, kas viņiem rada neizturamas mokas. 2014. gadā šajā regulējumā tika iekļauti arī bērni nāvējoši slimi bērni.

Vairums pacientu, kas pieprasa šo procedūru, ir neārstējami smagi slimi ar vēzi, taču ir bijuši gadījumi, kad, piemēram, eitanāziju veic dvīņiem, kas ir dzimuši kurli un dzīves laikā zaudējuši redzi, un izjūt mokas, jo vairs nespēj komunicēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu