"Pati nevaru pat apgriezties gultā." Krievu vingrotāja atklāti par dzīvi pēc mugurkaula traumas sacensībās Rīgā (5)

Foto: instagram.com/geniatytitam/
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2019. gada 23. un 24. novembrī Rīgā notika 2. Starptautiskais Gaisa akrobātikas čempionāts. Sacensību laikā noticis nelaimes gadījums - pārtrūkusi trose, kurā karājās vingrotāja. Viņa pati atzīst - līdz ar viņas mugurkaulu salūzusi arī visa pārējā dzīve. Par to, kā sievietei sokas tagad, vēsta portāla TVNET krievu versija.

Diena, kas mainīja visu

"25. novembrī sākās jau cita, man nepierasta dzīve. Dzīve, kurā es izrādījos nespējīga. Dzīve, kurā jālūdz, jāgaida un jādara tas, ko negribu. Kurā nevaru izdarīt to, ko gribu," par savu pašreizējo dzīvi stāsta krievu vingrotāja Jevgeņija Asonova.

Starptautiskajās gaisa akrobātu sacensībās Rīgā viņa piedzīvoja smagu kritienu no astoņu metru augstuma, kad uzstāšanās laikā plīsa trose. Kopā ar to pārtrūka arī viņas ierastā dzīve.

2019. gada 24. novembrī Jevgeņija Asonova uzstājās Starptautiskajās gaisa akrobātikas sacensībās Rīgā. Izpildot pēdējo priekšnesuma elementu, plīsa metāla trose. Jevgeņija nokrita uz zemē paklātajiem matračiem kopā ar troses metāla daļām. Uz muguras.

Ieradās ātrā palīdzība un vingrotāja tika aizvesta uz slimnīcu, kur viņai tika veikta operācija. Rīgā noteiktā diagnoze - muguras skriemeļa lūzums un muguras smadzeņu bojājums, kas izraisījis iegurņa dobumā esošo orgānu darbības traucējumus.

Kā vēlāk rakstīja Jevgeņija: "Viens skriemelis bija salūzis vairākās daļās, kaut ko izņēma, bet pārējo saturēja kopā konstrukcija, kas sastāv no plāksnēm un astoņām skrūvēm."

Sportiste un viņas trenere Jeļena Kustova notikušajā vainojusi pasākuma rīkotājus, kuri, viņasprāt, esot bijuši nolaidīgi. Treneres rīcībā esot informācija, ka minēto sacensību organizatori ir Londonā reģistrētā Air Athletics Association (IAAA). Tās dibinātāji ir Krievijas Gaisa atlētu federācija (KGAF) un Krievijas pilsoņi Vjačeslavs Ļitvjaks un Anastasija Žuravļova.

Ārstniecība Maskavā

Pēc Rīgā veiktās operācijas Jevgeņija tika pārvesta uz Maskavu, kur viņa joprojām piedalās rehabilitācijas programmā. Mediķi nav devuši konkrētas prognozes. Skaidrs ir tikai viens - rehabilitācija būs vairākus mēnešus ilga.

"Kopš ierašanās Maskavā mans stāvoklis nav stipri mainījies. Es ciešu no spēcīgām muguras sāpēm, bet tas ir normāli, jo kopš operācijas nav pagājis daudz laika," divas nedēļas pēc kritiena dalījusies Jevgeņija. 

Viņa sociālajos tīklos regulāri atskaitās par to, kā noris atlabšanas process. 

"Ļoti gribu iziet laukā. Jau divus mēnešus neesmu bijusi svaigā gaisā, kaut gan nezinu, vai Maskavas gaisu var saukt par svaigu. Taču tas droši vien notiks ne ātrāk par martu," Jevgeņija rakstīja februāra sākumā.

6. februārī Jevgeņija paziņoja, ka viņai veikta otrā operācija - izoperēts lauztais skriemelis, kura vietā ielikts implants.

"Operācija bija sarežģīta, tā ilga deviņas stundas, bija vajadzīga asins un plazmas pārliešana. Pašlaik mans stāvoklis ir stabils," rakstījusi sportiste. Pēc dažām dienām viņa ziņojusi, ka vieta, kur atrodas implants, vairs nesāp. Diskomfortu radot vienīgi rētas apvidus.

"Manas kājas pagaidām vēl ir ļoti vājas, nekādas izmaiņas jutīgumā pagaidām nevaru novērtēt. Vēlāk redzēsim," rakstījusi sieviete.

Jevgeņija norāda, ka pēc operācijas esot atgriezusies rehabilitācijas centrā. Viņa atklāj, ka "labo kāju, kas iepriekš bija nekustīga, tagad varu saliekt - pagaidām vēl ar grūtībām un nedaudz reizes, taču tas ir izdevies. Pēda joprojām ir nekustīga," stāsta Asonova.

Pēcāk kreisā kāja kļuvusi stiprāka un sākusi kustēties arī pēda, tomēr jutīgums atgriezies tikai daļēji. 

"Ar iegurni pagaidām ir visgrūtāk," atzīst Jevgeņija.

Viņa katru dienu nodarbojas ar ārstniecisko vingrošanu un trenējas staigāt uz speciāla trenažiera. Trīs gultā aizvadītajos mēnešos viņas kājas ievērojami zaudējušas muskuļu masu. 

Sacensību rīkotāju viedoklis

2012. gadā dibinātā Krievijas Gaisa atlētu federācija (KGAF) pozicionē sevi kā organizāciju, kas kultivē "gaisa akrobātiku kā pastāvīgu sporta veidu Krievijas teritorijā".

Federācija ar Asonovu notikušo publiski komentējusi tikai vienu reizi, publiskojot kopīgu paziņojumu ar Air Athletics Association (IAAA). Tajā norādīts, ka KGAF esot "piedalījusies sportistes rehabilitācijai piemērotas ārstniecības iestādes meklējumos, spēja operatīvi atrast un sazināties ar federālā līmenī vadošo rehabilitācijas centru Maskavā un vienojās ar apdrošināšanas kompāniju par sportistes pārvešanu uz Maskavu, lai tur veiktu maksas ārstniecisko rehabilitāciju".

Taču Jevgeņija uz KGAF palīdzību raugās skeptiski. 17. decembrī, apmēram trīs nedēļas pēc kritiena, viņa rakstīja:

"Šodien pie manis atnāca [KGAF viceprezidents Vjačeslavs] Ļitvjaks. Nezinu, ko viņš gribēja no manis dzirdēt vai ko man pateikt. Precīzāk sakot, nē, zinu gan - viņš gribēja teikt, ka federācija ir malači un visu sarunājuši. 

Es atkal dzirdēju savā virzienā raidītus pārmetumus, ka esmu nepateicīga un, ja viņu nebūtu, es tagad gulētu Tverā (vidēja lieluma pilsēta Krievijā - red. piez).

Uz manu norādi, ka tieši viņu dēļ es vispār atrodos slimnīcā, viņš atbildēja, ka tas bija nelaimes gadījums un ka dažas dienas iepriekš līdzīgi esot gadījies cirkā. (..) Kurš gan vēl varētu būt vainīgs, ja ne organizatori! Viņi neatzina un joprojām neatzīst savu vainu!

Bet, biedri organizatori, ja jūs šo lasāt, troses pašas no sevis nepārtrūkst! Tā ir jūsu nolaidība!

Jūsu sacensībās piedalās bērni! Sanāk, ka federācija nevar garantēt pasākuma dalībnieku drošību! Viņš mani noveda līdz asarām ar savu ierašanos, saviem vārdiem un attieksmi."

Vēlāk Jevgeņija rakstīja, ka federācija esot apmaksājusi pirmās trīs rehabilitācijas nedēļas, taču neko vairāk viņa no organizācijas neesot saņēmusi. Jevgeņijas trenere Jeļena Kustova portāla TVNET krievu versijai stāstījusi, ka KGAF ar viņām kontaktus neuzturot.

"Viņi apmaksāja tikai trīs ārstēšanās nedēļas. Visi solījumi, ka ieņēmumi no KGAF tiks novirzīti Žeņas ārstēšanai, ir tukša runāšana...

Pirmo norunu apmaksāja tikai pēc tam, kad informācija nonāca medijos," apgalvo Kustova.

Jevgeņijai tagad ir daudz izdevumu, ar kuriem jātiek galā pašai un ar ziedojumu palīdzību. Jāmaksā par ārstēšanos klīnikā, medikamentiem, medicīnas precēm, aprūpi, jāsedz arī juridiskie izdevumi.

"Nevaru pateikt konkrētu skaitli, cik daudz naudas vēl jāsavāc, jo to nav tik vienkārši aprēķināt. Es nezinu, cik vēl ilga būs rehabilitācija - 10, 12, 18, 20 vai 24 mēneši. To nevar pateikt neviens," skaidro Jevgeņija. 

"Jā, man nepārtraukti nepieciešama palīdzība, pati nevaru pat apgriezties gultā," atklāj atlēte.

Tikmēr KGAF ir pat ļoti aktīvi: publicē gaisa akrobātikas sacensību grafiku, informē par biedru naudas samaksu un ir izplānojuši pasākumus līdz gada beigām. Federācijas ikdienā nav mainījies nekas.

Policijas versija

Pagājušā gada novembrī Valsts policijas pārstāve Elīna Priedīte portāla TVNET krievu versijai apstiprinājusi, ka saņemta sūdzība par miesas bojājumu nodarīšanu sacensību laikā. Ticis ierosināts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

24. februārī, trīs mēnešus pēc Jevgeņijas kritiena, Priedīte uz portāla jautājumiem atbildēja, ka "nevarot sniegt plašāku informāciju, jo turpinās izmeklēšana".

Cietušās puse apgalvo, ka policijā esot tikusi iesniegta jauna trose un vinča, bet neesot skaidrs, kur palikušas incidentā iesaistītās ekipējuma daļas.

Sūdzības iesniegtas arī Krievijas Ģenerālprokuratūrā un Izmeklēšanas komitejā. Tās abas iesniedzis Ļevs Berezovskis - viņam pieder klubs, kurā trenējās Jevgeņija. Sūdzībās norādīts, ka gaisa akrobātikas ekipējuma uzstādītāji esot pieļāvuši rupjas kļūdas.

Foto: no privātā arhīva

Ar skatu nākotnē

Saka, ka mums uzliek tik lielu nastu, cik esam spējīgi panest. Neraugoties uz drūmajiem apstākļiem, Jevgeņija bieži dalās ar dzīvespriecīgiem ierakstiem sociālajos tīklos. Par viņas dvēseles spēku un nelaužamo pašdisciplīnu liecina viens no sportistes ierakstiem:

"Pēdējos sešus gadus es strādāju par grupu programmu instruktori un redzēju, kā cilvēki spēj mainīt sevi un savu dzīvi, ja vien to vēlas. Es pati reiz mainījos. Otrais attēls ir tam pierādījums. 

Protams, tagad vajag censties vēl vairāk, lai sasniegtu savus mērķus."

Foto: instagram.com/geniatytitam/

Protams, lai sasniegtu savus mērķus, tagad vajag censties vēl vairāk."

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu