Veikalos uzsākti pastiprināti dezinfekcijas pasākumi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Ceturtdien, 12. martā, saistībā ar Covid-19 izplatību Latvijā tika izsludināta ārkārtas situācija. Lai izvairītos no tālākas koronavīrusa izplatības, veikalos tiek pastiprināti dezinfekcijas pasākumi, vēsta raidījums "900 sekundes".

Video: "900 sekundes" sižets

Daudzi Latvijas iedzīvotāji vakar jau devās uz veikaliem, lai iegādātos nepieciešamās preces. Veikalos, lai pastiprināti drošību, pēc to darbalaika beigām viss aprīkojums tiek vests uz mazgāšanu.

"Vismaz reizi četrās stundās tiek tīrīta kases virsma, ka arī pašapkalpošanās zonas. Uz mirkli kase tiek slēgta, lai varētu nodezinficēt kases lentu un visu kases zonu arī karšu terminālu. Pašlaik mēs esam izveidojuši šādu procedūru, un nepieciešamības gadījuma, protams, esam gatavi reaģēt," raidījumam "900 sekundes" norādīja "Maxima Latvija" Komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule. 

Tiesa, šādi pasākumi veikaliem neesot nekas jauns, jo dezinfekcijas pasākumi ievēroti arī agrāk, citu vīrusu, piemēram, gripas laikā. Ņemot vērā koronavīrusa izplatību, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina pārtikas veikalus un uzņēmumus darīt to pastiprināti.

"Nav atrunāts kas tieši un cik bieži, jo tas ir atkarīgs no uzņēmuma sortimenta, jaudas, darba veida. Tas ir ļoti svarīgi. Katrā uzņēmumā ir izstrādāta paškontrole, un katrs uzņēmums arī izvērtē tos riskus, un arī nosaka mazgāšanas un tīrīšanas procedūras. Tur ir atrunāts biežums, ar kādiem līdzekļiem, un ko viņi dara," skaidroja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Diāna Akopova.

Veikalos rūpīgi seko līdzi, lai būtu aizvākota nefasētā pārtika – beramie cepumi, rieksti, salātu bārs un citas lietas. PVD speciālisti atzīmē, ka koronavīruss caur pārtiku neizplatās, tāpēc lielākais uzsvars tiek likts uz vispārējās higiēnas normu ievērošanu.

"Ierīču dezinficēšana notika arī pirms vīrusa izplatības. Salonos darbiniekiem ir uzdots šīs ierīces tīrīt gan virsmas dezinficēt, arī pirms tam. Šobrīd tas notiek daudzreiz biežāk ņemot vērā vīrusu izplatību, darbiniekiem ir pieejami gan šie dezinficējošie līdzekļi, kas ir paredzēti tieši iekārtām, kā arī dezinficējošie līdzekļi virsmām un personīgie higiēnas līdzekļi," atklāja "Bite Latvija" pārstāve Una Ahuna – Ozola.

Vairākās tirdzniecības vietās pie ieejas novietoti dezinfekcijas līdzekļi un vienreizējie cimdi. To lietošana, vismaz pagaidām, ir katra pircēja brīva izvēle.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu