VIDEO "Ceļš no Varšavas bija smags." Caur Poliju braukusī Ivija atklāj situāciju uz Lietuvas robežas (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirmdienas, 16. marta, vakarā, Latvijas sociālo tīku lietotāju starpā strauji izplatījās videomateriāli, kuros redzamas kilometriem garas automašīnas rindas uz Vācijas - Polijas robežas. Cilvēki šajā situācijā teju diennakti palikuši bez ūdens, pārtikas un iespējas turpināt kustību, izcēlušies kautiņi. Viņu starpā bija arī Ivija, kura portālam "Apollo" nu vēsta par situāciju uz Polijas - Lietuvas robežas.

"Mēs esam sasnieguši Lietuvas robežu. [Policijas] konvojs mūs ir pametis," video vēsta Ilvija. Viņa atklāj, ka pēdējā atļautā atpūtas pauze autovadītājiem bijusi pirms Varšavas - tālāk cilvēkiem ir bijis jāpārvietojas bez apstājas. Neskatoties uz to, sieviete izsaka cerības, ka drīz būs mājās.

Vakar vairāki tautieši daudzu stundu garumā vēstīja par iestrēgšanu uz tilta pār Oderas upi. 

"Ir bēdīgi, ka nedz Latvijas, nedz Polijas valdība mums nedod nekādu informāciju par to, kā tikt no šejienes prom. Prāmji ir, bet, ja esi bruņotu policistu ielenkumā, tad šeit arī stāvi.

Ūdens no varasiestāžu puses tika pasniegts kā suņu barība - vienkārši nomests uz zemes," tā viens no Polijā iestrēgušajiem latviešiem sacījis Latvijas Televīzijai. 

Šķērsot robežu varējuši vien Polijas pilsoņi un tie, kuriem Polijā ir uzturēšanās atļauja, portālam "Postimees" pavēstījis lasītājs Andrejs, kurš uztur pastāvīgus kontaktus ar Polijā iestrēgušo Oļegu. Oļegam un citiem cilvēkiem, kas bijuši līdzīgā situācijā, nakti nācies pārlaist automašīnās.

Pēc stundu gaidīšanas Igaunijas, Latvijas, Lietuvas iedzīvotāji apvienojās un ar savām automašīnām bloķēja ceļu uz tilta, kas izraisīja nemierus.

Kā ziņots, ir panākta vienošanās ar Polijas varas iestādēm par īpašas Baltijas valstu transportlīdzekļu kolonnas izveidi, lai šķērsotu Polijas teritoriju un nokļūtu mājās, aģentūru LETA iepriekš informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Tie, kas iestrēguši uz Polijas un Vācijas robežas, tika lūgti līdz pirmdienas rītam par sevi sūtīt informāciju uz e-pastu "consulate.poland@mfa.gov.lv".

Neskaidrību gadījumā ministrs lūdz sazināties ar ĀM Konsulāro departamentu pa tālruni +371 26 337 711.

Informācija par to, kā Poliju šķērsot Latvijas valstspiederīgajiem ar vieglajām automašīnām, sekos, sola Ārlietu ministrija.

No otrdienas, 17. marta, arī Latvijā ir atcelti visi starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu