Krievijā sākti Covid-19 vīrusa vakcīnu izmēģinājumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīna. Ilustratīvs foto.
Vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: Agnese Gulbe/LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības un cilvēka labklājības uzraudzības federālais dienests uzsākuši testēt vakcīnu pret jauno koronavīrusu. Kā ziņots dienesta tīmekļa vietnē, ekspertiem izdevās radīt vakcīnas, pamatojoties uz plaši izmanto gripas rekombinanto vīrusu, ziņo portāls "Newsru".

"Kad mūsdienu bioloģijā tiek izstrādātas jaunas vakcīnas, tās nepieciešams ieviest pētījumu sistēmā par gēnu terapijām - izmēģināt uz jūtīgajiem laboratorijas dzīvniekiem," skaidro dienests. Testi ir izstrādāti, lai noteiktu visefektīvāko vakcīnas devu, dažādību un lietošanas veidu. Zinātnieki paredz, ka vakcīnu būs iespējams ieviest 2020. gada nogalē.

Krievijas zinātniekiem ir izdevies pilnībā atšifrēt pirmo pilno koronavīrusa genomu, kas iegūts no pacienta. Tas palīdzēs izprast vīrusa attīstību un izplatīšanās dinamiku, kā arī vakcīnu un zāļu izstrādē. Krievu zinātnieku saņemtā informācija tiek publicēta Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datubāzē, lai tai piekļūtu arī citas pētniecības grupas.

Pie Covid-19 vakcīnas izstrādes strādā vairākas pētniecības grupas. Papildus Krievijas zinātniekiem, šo darbu veic zinātnieki Ķīnā, ASV un Itālijā. Agrāk par pirmo klīnisko vakcīnu izmēģinājumu sākumu ziņoja PVO. Tas notika tikai divus mēnešu pēc tam, kad zinātniekiem izdevās izpētīt vīrusa ģenētisko attīstību. Plašu vakcīnas pieejamību var gaidīt ne ātrāk kā pēc 12-18 mēnešiem. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu