Par spīti ārkārtas situācijas ieviešanai saistībā ar Covid-19 Rīgā gaisa kvalitāte uzlabojusies tikai nedaudz

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Marijas iela Rīgā
Marijas iela Rīgā Foto: Ingars Tenis, TVNET

Latvijā līdz 14. aprīlim ir izsludināta ārkārtas situācija, kā rezultātā noteikta virkne dažādu ierobežojumu. Šajā laikā cilvēkiem ieteikts palikt mājās, kā rezultātā iedzīvotāju pārvietošanās ne tikai Rīgā, bet visā valstī. Tiesa, pēc ārkārtas situācijas izziņošanas gaisa kvalitāte Latvijas galvaspilsētā uzlabojusies vien nedaudz, ziņo portāls LSM.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe norādīja, ka tas varētu būt saistīts ar vairākiem citiem faktoriem. "Par aptuveni 10 - 15% ir samazinājies slāpekļa dioksīds, benzols un smalkās putekļu daļiņas. Citām vielām izmaiņas īsti nav konstatētas. Tas ir saistīts ar to, ka koncentrācijas, ko nomēra monitoringa stacijas, atkarīgas gan no tā, cik šis piesārņojums gaisā tiek emitēts, gan no transporta, gan rūpnieciskais piesārņojums un tā tālāk. Un otra lieta ir piesārņojuma izkliede."

"Kā mēs redzam pēdējās dienās ir sauss, saulains laiks. Tas nozīmē, ka it sevišķi putekļu daudzums gaisā ir palielināts, jo ar nokrišņiem netiek noskalotas virsmas. Un putekļi atkārtoti atgriežas gaisā, tā kā ļoti būtisku izmaiņu šobrīd nav," sacīja Rīgas domes pārstāve.

Piņķe norādīja, ka principā katru gadu šādos laika apstākļos pavasarī putekļiem esot palielināta koncentrācija. "Šobrīd ir tuvu robežvērtībai. Iespējams, ja nebūtu ārkārtas situācija noteikta un transports būtu intensīvāks, varbūt būtu pārsniegumi, bet tie ir ļoti aptuveni minējumi."

Vairākās valstīs, kuras atrodas līdzīgā situācijā kā Latvija, ir ievērojami uzlabojusies gaisa kvalitāte. Vides un veselības pētnieki norāda, ka gaisa kvalitātes uzlabošanās var izglābt vairāk dzīvību, nekā prasīs pats vīruss. Tiesa, citi eksperti gan norāda, ka uzlabojumi ir īslaicīgi, jo drīz daudzas skartās valstis gribēs atdzīvināt savu ekonomiku un veicinās rūpniecību. Tāpēc ilgtermiņa sekas pagaidām ir grūti prognozēt.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu