"Es esmu ļoti satraukusies." Iedzīvotāji ziņo par VM darbiniekiem un ārstiem, kas neievērojot pašizolāciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19. Ilustratīvs foto.
Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA

Pēc atgriešanās no ārzemēm pašizolāciju neievērojot kāda Veselības ministrijas ierēdne un vairāki Jelgavas ārsti, iedzīvotāji stāstījuši TV3 raidījumam "Bez Tabu".

"Ņemot vērā ārkārtas situāciju valstī, ko noteica no 12. marta, esmu ļoti satraukusies par manā rīcībā nonākušo informāciju par to, ka Veselības ministrijas Audita daļas vadītāja Silvija Zaharāne neievēro 14 dienu pašizolāciju, atgriežoties no atvaļinājuma Argentīnā. 12. martā Silvija Zaharāne atlidoja uz Rīgu, 13. martā ieradās savā darba vietā un uz darbu dodas aizvien, katru darba dienu," raksta "Bez Tabu" skatītāja.

Tomēr Veselības ministrija norāda, ka Argentīna tobrīd nebija atzīta par vīrusa skarto teritoriju.

"Mūsu kolēģe nebija skartajās valstīs. Sākotnēji šis ierobežojums tika attiecināts uz cilvēkiem, kuri bijuši infekcijas skartajās valstīs. Līdz ar to konkrētajā gadījumā mūsu kolēģe varēja nākt uz darbu, tas arī tika darīts. Brīdī, kad lēmums par visu valstu definēšanu kā infekcijas skartām un atgriešanās no jebkuras valsts tika uzskatīta par riska pazīmi, kopš tās dienas mūsu kolēģe strādā attālināti," skaidroja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Veselības ministrija informē, ka Latvijā amatpersona atgriezās caur Turciju, kas uz to brīdi arī nebija definēta, kā infekcijas skarta valsts.

18. martā visas valstis, tai skaitā Argentīna, tika atzītas par infekcijas skartām. Līdz ar to tikai no šī brīža, sešas dienas pēc atlidošanas, bija pienākums pašizolēties.

"Gribu apliecināt arī to, ka Veselības ministrijā strādā atbildīgi darbinieki," papildināja Šneiders.

Par pašizolācijas neievērošanu sūdzējušies arī Jelgavas iedzīvotāji.

"Jelgavas pilsētas slimnīcas trīs dakteri atgriezušies no atpūtas vai komandējuma 12. martā, jau 13. martā mierīgi staigā pa slimnīcu un sabiedriskām vietām. Vai tad viņiem nav jāievēro pašizolācija? Viens valdes loceklis Ķipura kungs, otrs – virsārste Ābola, trešais – neiroloģe Bērziņa," raksta "Bez Tabu" skatītājs.

Jelgava ir viens no Covid-19 skartākajiem reģioniem Latvijā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. 

Slimnīcas valdes loceklis Andris Ķipurs pārmetumus noraida. 

"Es un daktere Bērziņa patiešām bijām Austrijā. Mēs tur bijām no 22. līdz 29. februārim. Mēs tur nebijām laikā, kas Austrija būtu iekļauta infekcijas skarto valstu sarakstā. Austrija šajā sarakstā tika iekļauta 11. martā. Nebija pienākums doties karantīnā," skaidro Ķipurs, taču situācijas ziņotājs šim nepiekrīt. 

"Viņi bija atpakaļ ceturtdien, 12. martā. Jūs netikāt maldināti. Tikko runāju ar sievu, viņa strādā Jelgavas pilsētas slimnīcā. Visu redz taču. Neviena nav darbā, visi kabineti viņiem tagad ir ciet, tikko jūs sazinājāties. Tieši tiem trim kabineti tagad jau ir ciet," pastāstīja "Bez Tabu" skatītājs.

Tāpat kā citos gadījumos, iespējamos Jelgavas ārstu pārkāpumus vērtēs Veselības inspekcija.

"Veselības inspekcijā līdz šim ir saņemti 10 signāli par iespējamiem pārkāpumiem un, saņemot šo informāciju, Veselības inspekcija informāciju izskata un pieņem lēmumu,” stāsta Veselības inspekcijas pārstāve Saiva Luste.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka šodien, 27. martā, inficēšanās ar Covid-19 atklāta vēl 36 cilvēkiem, kopējam pacientu skaitam sasniedzot 280.

Jau ziņots, ka no 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā jāievēro dažādi drošības pasākumi ar mērķi ierobežot straujo vīrusa izplatību.

Video: "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu