Bioloģisks ierocis, kas līdzvērtīgs iesnām. Latvijas krievvalodīgos iedzīvotājus dezinformē par Covid-19 (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Sašķelta informācijas telpa visu laiku bijis Latvijas drošības drauds. Tagad tā apdraud arī sabiedrības veselību. Faktu vietā krieviski runājošie saņem informāciju, ka koronavīruss ir līdzvērtīgs iesnām un ka tas ir ASV radīts bioloģisks ierocis, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Latvijā populārākajā krievu valodā raidošajā TV kanālā kopš pagājušās nedēļas vairs nav Latvijas ziņu. Taču ir daudz satura no Krievijas, kas ir pilns ar dezinformāciju par koronavīrusa pandēmiju. 

Svētdienas vakarā, kad televīzijām ir augstākie reitingi, Latvijas trešajā populārākajā kanālā "Pirmajā Baltijas kanālā" rāda Krievijā radītu diskusiju šovu "Dok tok". Šoreiz veselus trīs raidījumus pēc kārtas, visus veltītus koronavīrusa pandēmijai. Diskusiju dalībnieki – ārsti, ierēdņi, rakstnieki, vadītājs populārais krievu žurnālists Aleksandrs Gordons.

Dalībnieki Covid-19 salīdzina ar iesnām, apgalvo, ka pandēmija rietumvalstīm ir izdevīga un par patiesību uzdod viegli pārbaudāmus melus, kas apstiprinot to, ka vīruss ir ASV mākslīgi radīts.

Covid-19 ir 10 līdz 40 reizes nāvējošāks par sezonālo gripu. Šobrīd pasaulē tas nogalinājis 30 tūkstošus cilvēku, bet vīruss ir tikai izplatības sākumposmā. "Pirmais Baltijas kanāls" pārraidīto saturu nevērtē. 

"Pirmā Baltijas kanāla" saturu veido Krievijas "Pirmā kanāla" šovi un raidījumi. 16 gadus tajā bija arī raidījums "Latvijas laiks", ko veidoja vietējie žurnālisti. Latvijas un Igaunijas drošības dienesti februārī kratīja kanāla telpas. Uzreiz pēc tam sekoja uzņēmuma paziņojums par vietējo ziņu dienestu slēgšanu. Pēdējais Latvijas ziņu raidījums “Pirmajā Baltijas kanālā” izskanēja 19. martā.

Krievijas "Pirmā kanāla" līdzīpašnieks ir Vladimira Putina draugs miljardieris Jurijs Kovaļčuks. Viņš iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstos.

Oficiāli Kovaļčuks neskaitās saistīts ar Latvijā un Igaunijā raidošo "Pirmo Baltijas kanālu" un tā īpašnieku "Baltijas mediju aliansi". Taču Latvijas un Igaunijas drošības dienesti uzskata, ka aiz uzņēmuma patiesībā ir krievu miljardieris.

"Latvijas laiks" bija skatītākais Latvijas ziņu raidījums krievu valodā. Katru dienu to skatījās ap 70 tūkstošiem Latvijas krieviski runājošo iedzīvotāju. Tāpat kā ziņām citos medijos martā "Latvijas laika" reitingi strauji pieauga. Cilvēki meklēja informāciju par koronavīrusa pandēmiju un Latvijā izsludināto ārkārtas stāvokli.

Šobrīd vienīgās TV ziņas krievu valodā ir Latvijas sabiedriskās televīzijas 7. kanālā. Taču to auditorija ir niecīga.

Gan līdz ārkārtas situācijai, gan pēc tam, skatoties LTV7, krieviski runājošie pavada ap 1% no visa televīzijas skatīšanai veltītā laika. "Pirmajam Baltijas kanālam" - ap 15%.

Mediju uzraugi šonedēļ uz ārkārtas situācijas laiku atļāva reģionālajām televīzijām un radiostacijām izmantot sabiedrisko mediju saturu. “Pirmais Baltijas kanāls” ar NEPLP akceptu piektdien sāka pārraidīt LTV7 ziņas krievu valodā. 

Nespēja sasniegt mazākumtautības un LTV7 zemie reitingi nav jauna problēma. Uzrāvienu kanāls piedzīvoja vien tad, kad pārraidīja Kontinentālās hokeja līgas spēles. Taču kanāls neizmantoja izdevību reklamēt lielai auditorijai savus raidījumus un skatītājus nenoturēja. Lai pandēmijas laikā sasniegtu krieviski runājošos, Latvijas televīzija rosināja ieguldīt LTV7 satura popularizēšanā.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu