ASV ārsti novērojuši neiroloģiskus simptomus Covid-19 slimniekiem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

ASV ārsti novērojuši, ka Covid-19 slimniekiem parādījušies arī neiroloģiski simptomi - apjukums, insults, kā arī krampji, vēsta portāls "The New York Times".

Neirologi visā pasaulē novērojuši, ka vairākiem ar Covid-19 inficējušiem cilvēkiem, radušies smadzeņu bojājumi.

Lai gan drudzis, klepus un apgrūtināta elpošana ir tipiskākie koronavīrusa simptomi, dažiem pacientiem esot izmainījies arī psihiskais stāvoklis, bojātas smadzenes un to slimības vai nefunkcionēšana.

Šie simptomi papildina citus, kuri atklājušies vien vairākus mēnešus pēc Covid-19 izplatīšanās pasaulē. Citi īpatnēji simptomi ir ožas un garšas zudums, kā arī dažādas sirds slimības.

Marta sākumā kāds 74 gadus vecs vīrietis vērsās pie ASV mediķiem ar drudzi un klepu. Rentgens plaušu karsoni neuzrādīja un vīrietis tika nosūtīts mājās. Nākamajā dienā drudzis pieņēmies spēkā un ģimene viņu nogādājusi atpakaļ slimnīcā. Vīrietim trūka elpa un viņš nav spējis mediķiem neko par sevi pastāstīt.

Vīrietim bija hroniskas plaušu slimības un Parkinsona sindroms. Viņš nemitīgi raustīja rokas un kājas. Ārstiem radās aizdomas, ka viņam ir Covid-19, taču netipiskie krampji aizēnoja patieso diagnozi. Beigās atklājās, ka vīrietis ir inficējies ar koronavīrusu.

Otrdien, 31. martā Detroitas slimnīcas ārsti konstatēja līdzīgu gadījumu. 50 gadus veca sieviete sūdzējās par dullumu galvā un spēcīgām galvassāpēm. Sākotnēji viņa spēja par sevi pastāstīt, taču ar laiku viņai šāda spēja zuda. Smadzeņu skenēšana uzrādīja, ka viņas galvā ir atrodas pamatīgs uztūkums. Atsevišķās smadzeņu daļās šūnas jau bija mirušas.

Ārsti konstatēja, ka sievietei ir encefalopātijas sindroms, kas bremzē smadzeņu darbību. Šādas slimības rodas reti gripas un citu vīrusu komplikāciju dēļ. Sievietei pēc tam tika konstatēta inficēšanās ar Covid-19 un viņa atrodas smagā veselības stāvoklī.

Līdzīgi gadījumi konstatēti arī Covid-19 slimniekiem Itālijā un citās pasaules valstīs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu