Latvijai aizdoti 500 miljoni eiro Covid-19 seku likvidēšanai (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nauda. Ilustratīvs foto.
Nauda. Ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

Ziemeļu Investīciju banka (ZIB) un Latvija parakstījušas aizdevuma līgumu uz desmit gadiem par 500 miljoniem eiro, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Ar aizdevumu paredzēts finansēt valdības papildu izdevumus koronavīrusa Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai.

ZIB aģentūrai LETA norādīja, ka ar aizdevumu Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai paredzēts finansēt daļu no Latvijas valdības papildu izdevumiem, tostarp atbalsta pasākumus darba ņēmējiem, pasākumus saistībā ar nodokļu samaksas termiņu pagarināšanu un īres maksas mazināšanu.

Ar ZIB aizdevumu tiks finansēti arī turpmāki iespējamie ekonomikas stimulēšanas pasākumi, piemēram, kapitālieguldījumi un papildu pasākumi visvairāk cietušajās uzņēmējdarbības nozarēs, potenciālais papildu atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu vai garantiju mehānismu veidā.

Ar finanšu institūcijas aizdevumu tiks finansēta arī aizsardzības līdzekļu un pretinfekcijas līdzekļu, medicīniskā aprīkojuma, vienreiz lietojamu individuālo aizsardzības līdzekļu, zāļu, vienreiz lietojamu materiālu un neinvazīvu ventilatoru nodrošināšana, kā arī atalgojums mediķiem, kuri piedalās nepieciešamo profilakses un ārstēšanas pasākumu īstenošanā, kas ir saistīti ar koronavīrusa Covid-19 izplatīšanos.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) atzina, ka Latvijas valdība gatavo un īsteno fiskālu atbalsta pasākumu kopumu un finanšu instrumentus tiem, kam atbalsts nepieciešams visvairāk un vissteidzamāk. "Esam jau daudz paveikuši, bet cīņa ar vīrusu un tā radītajām sekām turpinās, tāpēc finansējums ir un būs nepieciešams arī turpmāk. Esam apņēmības pilni mērķtiecīgi ieguldīt līdzekļus, kā arī stingri uzraudzīt, lai tie tiešām nestu labumu un šajā krīzes laikā sniegtu atbalstu gan darba devējiem, gan strādājošajiem," norādīja Reirs.

Savukārt ZIB prezidents un izpilddirektors Henriks Normans sacīja, ka ZIB aizdevums finansēs nepieciešamos uzņēmējdarbības atbalsta pasākumus Covid-19 skartajām nozarēm aizdevumu, kapitāla iepludināšanas vai atvieglojumu veidā.

ZIB kā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu starptautiskā finanšu institūcija finansē projektus, kas uzlabo produktivitāti un sniedz labumu reģiona videi. Bankai ir arī stabilizējoša loma ekonomiskās krīzes laikā. ZIB ir kopējā Ziemeļu un Baltijas valstu starptautiskā finanšu institūcija, kas izsniedz ilgtermiņa aizdevumus ar mērķi stiprināt konkurētspēju un nodrošināt atbalstu veselīgai videi.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas plānotais finansiālais atbalsts Covid-19 seku mazināšanai sasniedzis četrus miljardus eiro - šo summu veido pieejamie līdzekļi Valsts kasē, kā arī starptautiskie finanšu instrumenti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu