"Kad atnāc mājās no kautiņa, māte vaicā, vai uzvarēji." Nurmagomedovs stāsta par bērnību Dagestānā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Habibs Nurmagomedovs
Habibs Nurmagomedovs Foto: AP/Scanpix

Slavenais krievu cīkstonis Habibs Nurmagomedovs sarunā ar žurnālistu Šahinu Al Šati atklāja stāstus no saviem bērnības laikiem Dagestānā, vēsta "Championat". Abiem kungiem uz sarunu pievienojās arī Nurmagomedova bērnības draugs Islams Mahačevs.

Nav noslēpums, ka bērnība Dagestānā nozīmē visnotaļ skarbus apstākļus. Pastāv ļoti liela iespēja, ka, augot šajā Krievijas apgabalā, jaunietis agrāk vai vēlāk sastapsies ar cīņas sportu. Bet, kā atklāja Nurmagomedovs un Mahačevs, cīņa ir daļa no Dagestānas kultūras, līdz ar to kauties regulāri nācās arī uz ielas. 

"Vai tu uzvarēji?"

Abi cīkstoņi ar lepnumu atzīst, ka 80% - 90% jauniešu nodarbojas ar sportu, kas lielākoties ir tieši cīņas mākslas. Kā uzsver Nurmagomedovs, treniņi sporta zālēs ir tikai daļa no rūdījuma, ko saņem Dagestānas jaunieši, jo liela daļa prasmju tiekot noslīpētas arī ielu kautiņos.

Nurmagomedovs uzsvēra, ka cīnītāja gars tiekot ieaudzināts arī jaunieša ģimenē: "Kad atnāc mājās no kautiņa, māte vaicā: vai uzvarēji?"

Mahačevs atzina, ka Nurmagomedovs bērnībā esot bijis viens no cienītākajiem cīkstoņiem un bieži vien viņam nācies uzņemties vecākā brāļa lomu, kurš allaž bija gatavs nākt palīgā. "Bieži vien, kad satikās bariņi no dažādām skolām, kauties ar kādu no pretiniekiem sūtījām tieši Habibu," piebilda Mahačevs.

Līdz ar to Nurmagomedovam ļoti bieži nācās kauties ar absolūti nepazīstamiem cilvēkiem, lai atrisinātu jautājumus, kas neskar nedz viņu, nedz pretinieku. Mahačevs Nurmagomedovu raksturoja kā līderi, aiz kura muguras bija liela draugu un radinieku kompānija. Habiba "statusam" palīdzēja arī viņa tēvs Abdulmanaps, kurš bija galvenais treneris sporta zālē, kur nākotnes čempions un viņa draugi pavadīja lielāko daļu laika pēc skolas.

"Biju viens no labākajiem. Burtiski biju vecākais brālis visiem savējiem. Ja kādam bija problēmas, man jebkurā mirklī bija jāiet situāciju nokārtot, pat ja man ar to nebija nekāda sakara. Tā arī tas notika - bieži vien kāvos bez personīga iemesla," izteicās Nurmagomedovs.

"Man uz ielas ir vēl vairāk uzvaru nekā oktagonā"

Nurmagomedovam atklāti runāt par saviem panākumiem nepatīkot. To neatbalsta arī cīkstoņa tēvs. Kā uzsvēra intervētājs, radies iespaids, ka cīkstonis nelabprāt runā par kautiņiem bērnībā, tomēr sarunas gaitā viņš ir atvēries.

"Man uz ielas ir vairāk uzvaru nekā oktagonā, bet tas viss jau ir pagātnē," palielījās Nurmagomedovs, kurš uzsvēra, ka ielas kautiņos viņš nekad nav mēģinājis izvēlēties vājāku pretinieku. Viņa pretinieki allaž bija sportisti, un viņš nekad cilvēkiem nav uzbrucis nesagatavotiem.

"Kāvos ar tādiem pašiem par sevi pārliecinātiem sportistiem. Mums tur bija dažādi atlēti - džudisti un bokseri. Vieglāka un smagāka svara - pretinieki gadījās dažādi," atminējās UFC čempions.

"Īsāk sakot, es biju bullis, kā saka pie mums Dagestānā. Kāvos gandrīz katru dienu. Situ visus, kuri man nepatika. Ja kautiņā galā netiku vienatnē, talkā nāca jaunākais brālēns Abubakars. Divatā varējām tikt galā ar ikvienu," turpināja Nurmagomedovs, kurš atminējās arī gadījumu, kad jaunieti kārtīgi pārmācīja viņa tēvs.

Nurmagomedovs atklāja, kā izvērtās reize, kad viņš nokavēja tēva zvanu kāda kautiņa dēļ: "Tēvs mani apstrādāja, it kā es būtu treniņu manekens. Pat nepaspēju atjēgties. Tēvs arī šodien vēl ir lieliskā fiziskajā formā."

Video: Habibs Nurmagomedovs laužas ar tēvu Abdulmanapu

Nav brīnums, ka no šādas cīnītāju kultūras nāk patiešām lieliski profesionālie cīkstoņi. Vispopulārākais no dagestāņiem UFC, protams, ir pats Habibs (28 uzvaras un nulle zaudējumu), bet tuvu cīņai par titulu svara kategorijā līdz 65,8 kilogramiem ir arī viņa tautietis Zabits Magomedšaripovs, kura kontā ir 18 uzvaras un viens zaudējums. Lielisku karjeru vieglā svara kategorijā ir izveidojis arī jau pieminētais Islams Mahačevs, kurš 19 cīņās ir izcīnījis 18 uzvaras.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu