Ķīnas un citu valstu izlūkdienesti par Igauniju izrāda aizvien lielāku interesi (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Aizvien lielāku interesi par Igauniju izrāda ne vien Krievijas, bet arī Ķīnas un citu valstu izlūkdienesti, savā ikgadējā ziņojumā brīdinājusi Igaunijas Drošības policija (KaPo).

Kā teikts otrdien publiskotajā dokumentā, Ķīnas izlūkdienestu interese pirmo reizi novērota pēc Igaunijas iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO un joprojām nav zudusi - Ķīnas izlūkdarbība ir pastiprinājusies.

Ķīna kā lielvalsts svarīgu nozīmi piešķir lēmumiem globālajos jautājumos, vai nu runa ir par Arktiku, klimatu vai tirdzniecību. "Saprotamā kārtā Ķīna interesējas par Igauniju kā par starptautisko organizāciju dalībvalsti - bet ne tikai," norāda ziņojuma autori.

Tikpat lielā mērā Igaunija Ķīnu interesē sava ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ - saistībā ar tranzītu starp Austrumiem un Rietumiem, kā arī ar infrastruktūras projektiem, kas ieplānoti vai jau tiek attīstīti. Paturot prātā, ka saskaņā ar Ķīnas valsts politiku visas lielās investīcijas, ieskaitot tās, kuras tiek dēvētas par privātām, koordinē Ķīnas Komunistiskā partija, investīcijas Igaunijā nozīmē Ķīnas politisko interešu realizāciju. 

Turklāt pašlaik Igaunija Ķīnas izlūkdienestiem kļuvusi svarīgāka, jo kopš 2020.gada sākuma ir ANO Drošības padomes nepastāvīgā dalībvalsts.

Igaunijas Drošības policija atzīmē, ka Krievija un Ķīna nav vienīgās valstis, kuru izlūkdienesti interesējas par Igauniju, un brīdina, ka nākotnē globalizētajā pasaulē valstij nenovēršami nāksies saskarties ar šāda veida apdraudējumiem, kas pirmajā mirklī varētu šķist visai tāli.

Jau ziņots, ka februārī publiskotajā Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienesta ziņojumā tika brīdināts par iespējamajiem riskiem, kas saistīti ar Ķīnas ietekmes pieaugumu, investīcijām, tehnoloģisko atkarību un lobēšanu.

Neilgi pēc tam Ķīnas vēstniecība izplatīja paziņojumu, kurā asi kritizēja ziņojumu un pieprasīja "izlabot nepareizos apgalvojumus".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu