Krūts implants izglābj sievietes dzīvību, novirzot lodi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krūšu implanti. Ilustratīvs attēls
Krūšu implanti. Ilustratīvs attēls Foto: DANIEL GARCIA / AFP

Ārsti uzskata, ka sieviete, kura izdzīvoja no tuvu raidīta šāviena no ieroča, izdzīvoja, pateicoties viņas silikona krūšu implantam, vēsta raidsabiedrība CNN.

Pētījumā, kas pagājušajā nedēļā tika publicēts "SAGE" medicīnas žurnālā, ārsti aprakstīja, kā silikona krūšu implants novirzīja lodi no 30 gadus vecas sievietes dzīvībai svarīgiem orgāniem.

Incidents, kas notika 2018. gadā Toronto, Kanādā, ir tikai viens no dažiem medicīniskajos pētījumos reģistrētajiem gadījumiem, kad krūšu implantam bijusi nozīmīga loma pacienta dzīvības glābšanā, norāda ķirurgs Žankarlo Makīvens.

Ārsti atzīmēja, ka silikona implants, iespējams, bija atbildīgs par lodes trajektorijas novirzīšanu - galu galā izglābjot sievietes dzīvību.

Ir divu veidu krūšu implanti, ko izmanto ASV plastiskajā ķirurģijā. Abiem veidiem ir silikona ārējais apvalks, bet viens ir piepildīts ar fizioloģisko šķīdumu, bet otrs - ar silikona želeju.

Tie var atšķirties pēc lieluma, apvalka biezuma, materiāla struktūras un formas, un parasti tie tiek implantēti, lai palielinātu krūšu izmēru vai atjaunotu krūšu audus, piemēram, pēc mastektomijas vai citiem krūšu bojājumiem.

Lai gan precīzas apšaudes detaļas nav skaidras, ķirurgs Makīvens norādīja, ka pēc sašaušanas paciente devusies uz vietējo neatliekamās palīdzības nodaļu, lai meklētu palīdzību.

"Viņa runāja - mediķu komanda neticēja tam, cik labi viņa pārdzīvoja to, ka ir sašauta un ka viņa vispār bija pie samaņas," sacīja Makīvens, kurš bija arī viens no ārstējošajiem ķirurgiem.

"Lodes ievades ceļš bija kreisajā krūtī, bet ribas lūzums bija labajā pusē. Lode vispirms iekļuva ādā kreisajā pusē, pēc tam rikošetā lidoja pāri viņas krūšu kurvim un salauza viņas ribu labajā pusē," viņš paskaidroja.

"Implants izraisīja izmaiņas lodes trajektorijā," viņš teica.

Sieviete cieta sāpes no šāviena radītās brūces, salauztās ribas un saplēstā implanta, bet citādāk bija nevainojamā stāvoklī.

"Kreisajā pusē ir sirds un plaušas - ja lode būtu iegājusi krūškurvī, viņai būtu bijis daudz nopietnāks, iespējams, dzīvībai bīstams ievainojums," piebilda Makvejs.

Mediķi sievietei zem labās krūts atrada cietu, lodes veida priekšmetu.

Izmantojot traumu rentgenogrammas, mediķi spēja pamanīt lodi labajā sānu krūškurvja sienā, salauztu ribu un gaisa burbuļus kreisajā krūtī un secināja, ka lode pārvietojās no kreisās krūts uz labo krūškurvja sienu.

Šaujamierocis, no kura raidīta lode, netika atgūts un šāvējs joprojām nav zināms, teikts ziņojumā.

Ārsti ārstēja brūci, izņemot implantus, apūdeņojot brūci un izrakstot īsu antibiotiku kursu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu