Kariņš: Covid-19 krīze izgaismojusi nodokļu sistēmā gana lielas netaisnības (18)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Valsts kanceleja

Lai panāktu lielāku taisnīgumu, Latvijā nepieciešams panākt, ka visi maksā proporcionāli līdzīgus nodokļus, šādu viedokli šorīt LTV "Rīta panorāmā" pauda premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš uzsvēra, ka Covid-19 krīze nebūs iemesls atlikt diskusijas par Latvijas nodokļu sistēmas uzlabojumiem, un mēneša beigās finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) nākšot klajā ar priekšlikumiem nodokļu sistēmas uzlabošanai, balstoties uz visām līdz šim notikušajām konsultācijām.

Kariņa vērtējumā, esošā krīzes situācija izgaismojusi sistēmā gana lielas netaisnības, jo daudzi nav maksājuši sociālās apdrošināšanas maksājumus, līdz ar to tagad nesaņem krīzes atbalstu no valsts.

Daudzi teica, ka šos nodokļus nemaksā, jo man no valsts neko nevajag, bet krīze ir parādījusi, ka tomēr vajag gan, situāciju komentēja politiķis.

Kariņš arī solīja, ka valdība meklēs iespējas uzlabot dīkstāves pabalstu sistēmu.

Ministru prezidents atzina, ka pašreizējā sistēma nav pilnīga, jo ir uzņēmēji, kas ir nodokļu maksātāji, bet viņi šo atbalstu nesaņem.

Šī iemesla dēļ premjeram bijusi garāka saruna ar finanšu ministru Jāni Reiru (JV) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadību, un VID rīt valdībā ziņos par dīkstāves pabalstu izmaksām un iemesliem to atteikumiem, lai meklētu iespējas padarīt sistēmu elastīgāku un pilnveidotu to.

Rezultātā mēs kā valsts nāksim vairāk pretim mūsu godprātīgajiem uzņēmējiem, solīja premjers.

Vienlaikus Kariņš atzina, ka ir arī daļa uzņēmumu, kas nemaksā nodokļus, un šī iemesla dēļ to darbinieki nesaņem dīkstāves atbalstu.

Savukārt atbildot uz opozīcijas izteikto kritiku, ka uzņēmēju atbalstam izmaksāta pārāk maza daļa no krīzes pārvarēšanai savāktajiem miljardiem eiro, Kariņš uzsvēra, ka valdības nosauktie miljardi ir pieejamā nauda, kuru nav plānots obligāti visu iztērēt, turklāt daļa no tās tiks izmantota arī ekonomikas stimulēšanas pasākumiem, ne tikai pabalstiem.

Runājot par dīkstāves atbalstu skatuves māksliniekiem, daudzi no kuriem atzinuši, ka nekvalificējas dīkstāves pabalstiem, Kariņš piekrita - ja arī vasarā lielas pulcēšanas būs aizliegtas, tad būs jautājums, kā palīdzēt šiem cilvēkiem. Nekādu konkrētu atbalstu premjers gan nenosauca, tā vietā izskanēja vien aicinājums būt radošiem, piemēram, meklējot iespēju nopelnīt digitāli.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu