Kad tiec pie algas paaugstinājuma - leģendārā Skotija Pipena neveiksmīgākais pirkums 4,3 miljonu vērtībā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skotijs Pipens
Skotijs Pipens Foto: AP/Scanpix

Skotijs Pipens ir viens no visu laiku daudzpusīgākajiem un atpazīstamākajiem spēlētājiem Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vēsturē. Tomēr uzbrucēja finansiālie lēmumi ne vienmēr ir bijuši paši labākie.

Pipens karjeras lielāko daļu pavadīja, pārstāvot Čikāgas "Bulls" un kopā ar Maiklu Džordanu izcīnot sešus čempiona titulus. Lai gan par Pipena sniegumu laukumā jautājumi ir radušies reti, viņa finansiālie lēmumi bieži vien ir bijuši apšaubāmi.

Vispirms 1991. gadā Pipens lika savu autogrāfu uz neraksturīgi gara līguma ar Čikāgas "Bulls". Daudzpusīgais uzbrucējs un "Bulls" vienojās par septiņu gadu līgumu, kura kopējā vērtība bija 18 miljoni ASV dolāru (15,8 miljoni eiro). 

Kontekstam - sava līguma pēdējā sezonā Pipens pelnīja 2,8 miljonus ASV dolāru (2,48 miljoni eiro), kamēr Pipena komandas biedrs Maikls Džordans saņēma 30 miljonus ASV dolāru (26,4 miljoni eiro). Protams, Džordans komentārus neprasa, bet netrūkst apskatnieku, kuri uzskata, ka Pipens deviņdesmitajos gados, iespējams, bija otrs labākais spēlētājs.

Tiesa, slavenajam basketbolistam izdevās tikt pie "sulīga" piecu gadu līguma 66 miljonu ASV dolāru (58 miljoni eiro) vērtībā, kad viņš 1998. gadā pievienojās Hjūstonas "Rockets".

Iespējams, ka ievērojamais algas paaugstinājums noveda pie sava veida akluma, kad bija pienācis laiks tērēt jauniegūto naudu. Sportisti vairākkārt ir izcēlušies ar absurdiem pirkumiem, bet Pipena "ķēriens" 2002. gadā varētu būt neveiksmīgāko investīciju antitopa augšgalā.

2002. gadā, kad Pipens jau pārstāvēja Portlendas "Trail Blazers", viņš iztērēja 4,3 miljonus ASV dolāru (3,78 miljoni eiro), lai iegādātos privāto lidmašīnu. Pirmajā mirklī šāds gājiens nešķiet pārāk absurds, jo, piemēram traģiski bojāgājušais Kobe Braients teju visur pārvietojās privātajā helikopterā.

Tomēr Pipena pirkumam bija viena ļoti būtiska problēma - 4,3 miljonus vērtā lidmašīna nespēja pacelties gaisā un tai bija nepieciešams veikt vairāk nekā miljonu vērtu remontu, lai tā spētu funkcionēt.

Jāatzīmē, ka Pipens, protams, par šādu defektu nezināja un pēcāk sāka tiesvedības procesu, kas noslēdzās vien 2010. gadā ar basketbolista uzvaru un divu miljonu ASV dolāru kompensāciju.

Lai gan Pipens tika apkrāpts, plānojot veikt tik apjomīgu pirkumu, tomēr būtu nepieciešams tā izpētei un pārbaudīšanai pieiet atbildīgāk. Savas karjeras laikā spēlētājs kopumā gan esot nopelnījis aptuveni 100 miljonus ASV dolāru (88 miljoni eiro), līdz ar to šādam pirkumam, visticamāk, nebija katastrofāla iespaida uz spēlētāja finansiālo stāvokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu