"Es varēju būt Džordža Floida vietā." NBA leģenda atklāti par šokējošu starpgadījumu ar ASV policiju (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mourīss Čīkss
Mourīss Čīkss Foto: AP/Scanpix

Bijušais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Filadelfijas "76ers" saspēles vadītājs atklājis Mourīss Čīkss, ka arī viņš reiz ir pieredzējis netaisnīgu izturēšanos no policijas puses.

ASV joprojām norisinās masu grautiņi un protesti traģiskās Džordža Floida noslepkavošanas dēļ.

"76ers" leģenda portālā "The Player's Tribune" atklājis stāstu par atgadījumu, kad arī viņam nācies saskarties ar netaisnīgām darbībām no policistu puses. Pēc tam, kad bijušais basketbolists 2008. gadā zaudēja galvenā trenera darbu, viņš devās uz Maiami, lai atskatītos uz notikušo un, tā teikt, saliktu visu pa plauktiņiem.

Kādā dienā Čīkss nolēma doties nelielā izbraucienā ar riteni. Nenojaušot neko sliktu, viņš nepaņēma līdzi personu apliecinošus dokumentus.

"Biju aizbraucis uz pārtikas veikalu un devos mājās. Minoties atpakaļ sapratu, ka aiz manis brauc policijas mašīna. Nepagriezos, nesamazināju ātrumu, vienkārši turpināju mīties iepriekš uzņemtajā tempā. Pēc dažām minūtēm viņi man nogrieza ceļu kādas klusas ielas vidū. Daži cilvēki gāja garām, bet tas bija pirms vairāk nekā 10 gadiem un cilvēkiem neienāca prātā filmēt notiekošo. Pie tam, tā, visticamāk, bija rutīna - melnādaino vīrieti aptur policija," raksta bijušais basketbolists.

Izrādās, ka policisti Čīksu turējuši aizdomās par kāda dzīvokļa aplaupīšanu, kas notikusi salīdzinoši netālu. Kā stāstīja pats Čīkss, pavisam īsā laikā viņu bija ielenkušas piecas policijas mašīnas un viņa rokas bija saslēgtas rokudzelžos. Bijušais basketbolists zināja, ka pārtikas veikala pārdevējs varētu nodrošināt viņa alibi, bet Čīkss nolēma nepretoties policijai.

"Es gribēju kliegt, ka neesmu izdarījis neko sliktu. Gribēju atbrīvot savas rokas. Gribēju iesist policistam, kurš ar mani runāja it kā es būtu niecība. Bet es zināju, ka pretojoties, es riskētu ar savu dzīvību, līdz ar to es saglabāju mieru," sacīja bijušais spēlētājs.

Čīkss atklāja, ka viņš ir saglabājis mieru arī tad, kad viņu aizveda uz māju, kuru "viņš aplaupīja", lai cietušais viņu varētu identificēt. Bet arī pēc tam divi policisti esot uzstājuši, ka vēlas doties kopā ar Čīksu uz viņa mājām, lai pārbaudītu basketbolista personu apliecinošos dokumentus.

"Es saglabāju mieru arī tad, kad viņi pārbaudīja manus dokumentus un devās prom bez paskaidrojumiem vai atvainošanās," turpināja Čīkss.

Nobeigumā bijušais basketbolists atklāja, ka situācija bijusi ļoti nokaitēta un jebkāda veida pretestība no viņa puses, visticamāk, būtu novedusi pie fiziska spēka izmantošanas: "Es biju mierīgs, lai gan gribēju kliegt. Šīs emocijas biju "noracis" pēdējos 12 gadus, bet, kad ieraudzīju video, kurā Džordžs Floids tika nogalināts gaišā dienas laikā, viss atkal uzplaiksnīja. Es varēju būt Džordža Floida vietā. Kas būtu noticis, ja es ļautu vaļu savām emocijām? Kas būtu noticis, ja es uzstātu, lai policists pret mani izturas kā pret cilvēku?"

Čīkss NBA spēlētāja lomā aizvadīja kopumā 15 sezonas, lielāko daļu no tām pārstāvot jau pieminēto "76ers" vienību. Savas karjeras laikā vidēji mačā saspēles vadītājs izcēlās ar 11,1 punktu un 6,7 piespēlēm. Čīkss četras reizes piedalījās Visu zvaigžņu spēlē, kā arī tikpat reižu tika iekļauts līgas aizsardzības pirmajā simboliskajā pieciniekā, vienu reizi iekļūstot arī otrajā aizsardzības pieciniekā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu