11 Eiropas valstīs ievērojami ātri atgriežas Covid-19. PVO brīdina Eiropu par nākamo vīrusa uzliesmojumu (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

"Ievērojama Covid-19 atgriešanās" vērojama 11 Eiropas valstīs, kas atkal draud pārslogot veselības aprūpes sistēmu, brīdina Pasaules Veselības organizācija (PVO), vēstī raidsabiedrība "EuroNews".

"Nedēļām ilgi esmu runājis par risku, ka [koronavīruss] varētu atgriezties laikā, kad valstis pielāgojas jaunajiem pasākumiem. Vairākās Eiropas valstīs šis risks kļuvis par realitāti - 30 valstīs pēdējo divu nedēļu laikā pieaudzis jauno [inficēšanās] gadījumu skaits," norāda PVO Eiropas reģionālais direktors Hanss Henrijs Klūge.

"11 valstīs izplatīšanās tempa paātrināšanās ir novedusi pie ievērojamas [vīrusa] atgriešanās. Ja tai netiks pievērsta pienācīga uzmanība, veselības aprūpes sistēmas Eiropā atkal tiks novestas līdz savu iespēju robežām."

Klūges aprakstītās 11 valstis ir Albānija, Armēnija, Azerbaidžāna, Bosnija-Hercegovina, Kazahstāna, Kosova, Kirgizstāna, Moldova, Ziemeļmaķedonija, Zviedrija un Ukraina.

Visā pasaulē ar jauno koronavīrusu inficējušies vairāk nekā deviņi miljoni cilvēku. Pandēmija prasījusi vairāk nekā 479 000 cilvēku dzīvību.

54 valstīs, ko aptver PVO Eiropas atzars, fiksēti 2,6 miljoni inficēšanās un 195 000 nāves gadījumu.

Pagājušonedēļ pirmo reizi vairāku mēnešu laikā šajā reģionā atsāka palielināties nedēļas rādītāji. Pašlaik Eiropas reģionā ik dienas tiek atklāti 20 000 jaunu saslimšanu un vairāk nekā 700 nāves gadījumi.

Klūge uzslavēja Polijas, Vācijas, Spānijas un Izraēlas reakciju uz "bīstamiem Covid-19 uzliesmojumiem, kas saistīti ar skolām, ogļraktuvēm un pārtikas rūpniecību".

Vairums Eiropas Savienības (ES) valstu ievērojami atvieglojušas martā ieviestos ierobežojumus, atvērušas robežas un atcēlušas karantīnas prasības citu dalībvalstu iedzīvotājiem.

Šonedēļ īpašu uzmanību piesaistījusi Lielbritānija, kur ceturtdien tika izsludināta "nopietna situācija", jo liels skaits atpūtnieku devās baudīt silto laiku pārpildītajā Bornmutas pludmalē. Pilsētas dome un Dorsetas grāfistes amatpersonas aicināja atturēties no šādas laika pavadīšanas un brīdināja par Covid-19 izplatīšanās risku.

Tikmēr ES institūcijas lemj, no kādām valstīm atļaut un no kādām aizliegt ieceļot ES no 1.jūlija. Raidorganizācijas "Euronews" rīcībā nonākušais saraksta uzmetums liecina, ka aizliegumu plānots attiecināt uz ASV, Brazīliju, Kataru un Krieviju.

Savukārt uz Lielbritāniju līdz "Brexit" pārejas perioda beigām attieksies tie paši noteikumi, kas uz ES dalībvalstīm.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu