Pārāk zemā lejupielāžu skaita dēļ nevar pilnvērtīgi novērtēt lietotes "Apturi Covid" efektivitāti (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Kopš mobilajos telefonos ir iespējams lejupielādēt lietotni "Apturi Covid" pagājis gandrīz mēnesis. Eksperti skaidro, ka tās efektivitāti varēs novērtēt, ja atnāks Covid-19 otrais vilnis. Šobrīd matemātiskā varbūtība, ka lietotne fiksēs kontaktu ar Covid-19 inficēto, esot ļoti zema, ziņo "TV3 ziņas".

Mobilās lietotnes "Apturi Covid" efektivitāti vismaz vēl šobrīd nav iespējams pilnvērtīgi novērtēt. Iemesls – to lejupielādējuši pārāk maz cilvēku, – skaidro izstrādātāji. Kopš parādīšanās pirms mēneša lietotni savos mobilajos telefonos izvēlējušies uzlikt 78 000 cilvēki. Taču, lai princips strādātu, tā būtu nepieciešama vismaz 380 000 telefonu.

"Tā visa lietotne un sistēma būs efektīva tad, ja tā lejupielādēs no 15 vai 20% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju. Mēs ejam uz to skaitli, tas joprojām nav sasniegts, bet tas nenozīmē, ka tā sistēma nav efektīva," norāde lietotnes "Apturi Covid" izstrādātājs ("MakeIT") Mazens Zibara.

Šajā laikā fiksēts viens gadījums, kad cilvēks lietotnē "Apturi Covid" ir saņēmis brīdinājumu – savās ikdienas gaitās kaut kur ir saskāries inficēto. Drošības labad tad bija jāveic pašizolācija un analīzes. Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) uzsver – nav ko pārdzīvot, ka šobrīd lietotne vēl nav sasniegusi vajadzīgo lejupielāžu skaitu.

"Epidemioloģiskā situācija Latvijā kopumā ir laba, un būtu jocīgi vai pat dīvaini, ka pie saslimstības rādītāja nulle, būtu daudz lielāka vēlme instalēt šo lietotni. Covid-19 vairs nav pirmās nozīmēs jautājumus iedzīvotāju prātos," skaidro SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa.

Lietotnes uzdevums ir identificēt visus kontaktus pagātnē – pirms cilvēkam vēl uzstādīta Covid-19 diagnoze, pirms simptomu parādīšanās un nojautas par saslimšanu. Tad var identificēt un informēt viņa visas kontaktpersonas, ka bijuši saskarē ar saslimušo. SPKC atzīst – tā kā valstī ir vien virs 150 aktīvo Covid-19 slimnieku, un līdz savai saslimšanai viņi nebija lietojuši mobilo lietotni, tad neesot pat jēgas analizēt lietotnes efektivitāti.

"Pie nulles vai līdz 10 saslimšanas gadījumiem tā varbūtība, visticamāk, ir tuvu nullei. Mums nav saslimšanas gadījumu. Tad iespēja satikt Covid-19 inficēto šiem 78 000 ir ļoti niecīga. Šī lietotne šobrīd ir jālieto kā treniņš nākamajiem etapiem," stāsta Dimiņa.

SPKC paredz, ka lietotnes "Aptur Covid" nozīmīgumu visvairāk novērtēsim rudenī un ziemā, kad atkal prognozēts Covid-19 vilnis, un sabiedrības interese lejupielādēt lietotni palielināšoties.

"Mēs esam gatavi tam, ka nākamā gripas sezona būs īpaša, jo, visticamāk, būs gan gripa, gan Covid-19. Noteikt atšķirības starp šīm infekcijām būs sarežģīti," bilst Dimiņa.

Lietotne "Apturi Covid" neievāc GPS datus, neizseko lietotājus. Viedtālruņi savā starpā sazinās ar ieslēgto "Bluetooth". "Apturi Covid" izstrādāja pašmāju IT nozares un zinātnes pārstāvji brīvprātīgi, un bez maksas.

Video: "TV3 ziņas" sižets

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu