Pasākumu nozares pārstāvji vēlas valsts atbalstu līdz pilnīgai ar Covid-19 izplatību noteikto ierobežojumu atcelšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pasākumu nozares pārstāvji nosūtījuši vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) ar aicinājumu paredzēt valsts atbalstu līdz pilnīgai ar Covid-19 izplatību noteikto ierobežojumu atcelšanai.

Latvijas Pasākumu producentu asociācijas, Latvijas Producentu savienības, Pašnodarbināto mūziķu biedrības, Latvijas Pasākumu foruma, Latvijas Pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumu apvienības, Latvijas Mūzikas attīstības biedrības u.c. organizāciju pārstāvju vēstulē premjeram tiek pausts aicinājums rīkoties nekavējoties, sniedzot palīdzību krīzes visvairāk skartajai nozarei.

Nozare vēstulē lūdz gan ārkārtas situācijas laikā izveidotās atbalsta programmas, gan nākotnes atbalsta mehānismus pasākumu nozares uzņēmumiem piemērot līdz brīdim, kad ierobežojumi pasākumu norisei tiks atcelti pilnībā, vai neakadēmiskās mūzikas izpildītāju gadījumā - pat sešus mēnešus pēc pasākumu ierobežojumu atcelšanas.

"Spēkā esošie ierobežojumi joprojām būtiski ietekmē nozares dzīvotspēju, bet atbalsta mehānismu pieejamība pēc jūnija beigām būtiski mazinājusies," pausts vēstulē.

Pasākumu rīkotāji lūdz izveidot atbalsta programmu publiskajiem pasākumiem, kurus tiešā veidā skāruši pulcēšanas ierobežojumi un kas tika izziņoti līdz 2020. gada 12. martam, t.sk., pasākumiem, kuri ārkārtējās situācijas dēļ tika pārcelti uz rudeni, tomēr epidemioloģisko ierobežojumu dēļ arī rudenī nebūs iespējami.

Nozare arī aicina pielāgot pasākumu norises un pulcēšanās ierobežojumus pasākumu specifikai, attiecinot pulcēšanās noteikumus uz visām nozarēm vienādi, par kritērijiem nosakot procentus no norises vietas maksimālās kapacitātes, kvadrātmetrus uz cilvēku, kā arī distanci starp apmeklētājiem - vienu metru.

Pasākumu rīkotāji arī aicina likvidēt nevienlīdzīgus konkurences apstākļus valsts, pašvaldību un privāto pasākumu norises vietās, papildus rosinot pasākumu norišu vietas atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmumu.

Nozares pārstāvji rosina Kultūras ministriju, sadarbībā ar VARAM un Latvijas Pašvaldību savienību izstrādāt finanšu atbalsta mehānismu kultūras centriem un paredzēt vietējo pašvaldību budžetā līdzfinansējumu kultūras nozares producentu piedāvātajiem projektiem, izvērtējot iesniegto projektu nozīmīgumu un nepieciešamību attiecīgajā pašvaldībā.

Pasākumu organizatori arī lūdz rast iespēju nozares uzņēmumiem uz valsts atbalsta programmām pretendēt pēc būtības, nevis pēc NACE koda, darbošanos attiecīgajā nozarē pierādot pēc būtības - paveiktajiem projektiem, izpildītajiem līgumiem, mājas lapām, sociālo tīklu ierakstiem, klientu atsauksmēm, u.c.

Tāpat pasākumu rīkotāji aicina ieviest kontroles mehānismu publisko pasākumu ierobežojumu pārkāpējiem.

Pasākumu nozare arī aicina izstrādāt jaunu ilgtermiņa Valsts kultūrkapitāla fonda programmu tieši Latvijas neakadēmiskās mūzikas nozares pārstāvju atbalstam ārkārtējās situācijas izraisīto seku pārvarēšanai. Tāpat vēstulē pausts aicinājums paredzēt pārskatāmu valdības politiku turpmāko ierobežojumu piemērošanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu