72 stundas. Kā rīkoties krīzes situācijā? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks preses konferencē iepazīstina ar Aizsardzības ministrijas sagatavoto bukletu "Kā rīkoties krīzes gadījumā", kas, sākot ar 3. jūniju, būs elektroniski pieejams aizsardzības nozares ziņu portālā "Sargs.lv".
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks preses konferencē iepazīstina ar Aizsardzības ministrijas sagatavoto bukletu "Kā rīkoties krīzes gadījumā", kas, sākot ar 3. jūniju, būs elektroniski pieejams aizsardzības nozares ziņu portālā "Sargs.lv". Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija (AM) nākusi klajā ar informatīvu bukletu par to, kā iedzīvotājiem rīkoties dažādās krīzes situācijās.

Mūsdienu pasaulē krīze var pienākt negaidot - dabas katastrofas, satricinājumi elektroniskajā vidē un citas lietas, draudi var radīt ķēdes reakciju, kā rezultātā var tikt apgrūtināts ikdienas dzīves ritums – nestrādāt veikali, norēķinu kartes, var nebūt pieejams internets, ierobežota ūdens vai siltuma apgāde. Šādā situācijā būtisks ir katra iedzīvotāja ieguldījums krīzes risināšanā.

Bukleta mērķis ir sniegt praktiskus padomus iedzīvotājiem, kā rīkoties ārkārtas situācijā. Tajā atrodami padomi par to, kā salikt somu ārkārtas gadījumos, kādiem pārtikas produktiem un medikamentiem jābūt mājās, kā atpazīt valsts atbildīgos dienestus, kuri krīzes situācija veiks evakuāciju vai nodrošinās sabiedrisko kārtību.

Šādas brošūras tūlītēju nepieciešamību apliecinājusi Covid-19 pandēmijas pieredze. Sākoties ārkārtējai situācijai, iedzīvotāji neziņā par turpmāko notikumu attīstību masveidā steidza uz veikaliem iepirkt pārtiku.

Pēc atbildīgo dienestu apkopotās informācijas, ikvienam valsts iedzīvotājam ir jābūt nodrošinātam ar šādām precēm, ko jebkurā brīdī likt ārkārtas gadījumu somā: dokumenti, nauda, medikamenti, ilgi uzglabājama pārtika – ūdens krājumi, viss nepieciešamais, lai bez elektrības, gāzes un ūdens – cilvēks spētu nodrošināt savas pamata vajadzības.

Vienlaikus buklets informē par rīcību karadarbības gadījumā. Ministru kabinets izsludina izņēmuma stāvokli, armija un atbildīgie dienesti īsteno aizsardzības pasākumus.

Bukletā norādīts, ka iedzīvotāju pienākumos ir aizstāvēt valsts neatkarību, brīvību un demokrātisko valsts iekārtu, pildīt atbildīgo dienestu rīkojumus, piemēram, iesaistīties glābšanas darbos vai nodot materiāli tehnisko līdzekļus, kas nepieciešami valsts aizsardzībai.

Vienlaikus ieteikts neizplatīt informāciju par Latvijas armijas un sabiedroto spēku pārvietošanos un bez vajadzības neprovocēt neidentificētus bruņotus cilvēkus.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu