Bez QR koda no lidostas ārā netikt! Kā noritēs lidojumi Covid-19 laikā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasažieri lidostā "Rīga", kuri koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" krīzes laikā atgriezušies ar Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" repatriācijas reisu no Oslo Norvēģijā. Ilustratīvs attēls.
Pasažieri lidostā "Rīga", kuri koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" krīzes laikā atgriezušies ar Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" repatriācijas reisu no Oslo Norvēģijā. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Gan ārzemniekiem, gan Latvijas pilsoņiem pēc ierašanās no ārzemēm būs elektroniski jāaizpilda anketa Slimību profilakses un kontroles centra un arī Valsts robežsardzes vajadzībām. Šobrīd viss šis process notiek uz papīra, vēstī raidījums "900 sekundes".

Aviokompānija "airBaltic" veicot vismaz 30 reisus dienā, tāpēc kā slogu uztver šā brīža prasību – no visiem ieceļotājiem Latvijā ievākt ar roku aizpildītās papīra anketas epidemioloģiskās uzraudzības vajadzībām.

Liela papīra kaudze ar anketām rodas jau ap pusdienlaiku. Pa visu dienu anketu skaits pārsniedz divus tūkstošus. Izriet, nedēļas ietvaros vismaz 14 tūkstoši papīra anketu, un tā katra ir manuāli jāsašķiro.

"Mums šīs anketas ir pēc tam jānogādā atbildīgajām valsts iestādēm – Valsts robežsardzei par tiem pasažieriem, kam jāiet pašizolācijā, pārējās anketas uz SPKC.

Mums tās ir jāsašķiro, jānogādā. Tas prasa diezgan daudz resursu no kompānijas puses," teic "airBaltic" salona standartu speciālists Gatis Stanga.

Vēl tik iecerētajā elektroniskajā anketēšanas sistēmā sākotnēji nebūšot iekļauti prāmji un autobusi, – saka atbildīgajā Reģionālās attīstības ministrijā. Sistēmu vispirms lietos aviokompānijas.

Pasažieru epidemioloģiskās uzraudzības elektroniskās anketas būtība – tiks izveidota interneta lapa, kurā pirms ieceļošanas Latvijā, katram pasažieriem tad būs jānorāda kontaktinformācija, reisa numurs, sēdvietas numurs, personu apliecinošā dokumenta numurs un cita veida informācija, un tad ikvienam tiks piešķirts unikāls QR kods.

"Pasažierim pirms lidostas pamešanas būs jānoskenē QR kods automātiskajos vārtos, kuru viņš būs saņēmis mobilajā tālrunī, e-pastā vai izdrukājis. Ja nebūs QR koda, tālāk netiks. Tad būs jākomunicē ar lidostas pārstāvjiem, palīdzēs veikt šo reģistrāciju," raidījumam skaidro VARAM Elektroniskās pārvaldes departamenta direktors Uģis Bisenieks.

Taču, kā Latvijā iebraucošais pasažieris uzzinās par šo prasību aizpildīt epidemioloģiskās uzraudzības anketu speciālā mājaslapā, piemēram, vai tā būs sasaistīta ar biļešu sistēmām, atbildīgā ministrija vēl tik domā.

Ar cerībām uz jauno sistēmu raugās arī Valsts policija, kuras pienākumos ir uzraudzīt, kā vidēji pusotrs tūkstotis cilvēku ievēro pašizolāciju vai karantīnu.

Līdzīgi kā šobrīd ar papīra anketām, arī elektroniskajā sistēmā no pasažieriem iegūtie dati tiks glabāti 14 dienas epidemioloģiskās izmeklēšanas vajadzībām. Pēc tam tos dzēsīs.

Video: Raidījuma "900 sekundes" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu