Par Murjāņos ar Covid-19 saslimušajiem bērniem visa atbildība gulstas uz vecāku pleciem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Vecāki, kuru bērni vasaras sporta nometnes laikā Murjāņu Sporta ģimnāzijā saslimuši ar Covid-19, nonākuši neapskaužamā situācijā - viņiem inficētie bērni jāved mājās pašiem, bet iespējas to izdarīt droši faktiski nepastāv, piektdien vēsta LTV raidījums "Panorāma".  

Tā vietā, lai bērni veseļošanās laiku pavadītu skolā, visa atbildība par viņu pārvietošanu un izolēšanu uzlikta uz vecāku pleciem.

Pēc pirmajiem diviem konstatētajiem gadījumiem Murjāņu skola bijusi gatava jauniešus izolēt savās telpās, bet, kad atklājies, ka saslimušo ir vairāk, vecākiem paziņots, ka bērni jāved mājās, un tam, kas saslimušo vedis, jāievēro 14 dienu pašizolācija.

"Vakar man epidemioloģijas centrs pasaka – zvaniet uz ātro palīdzību, viņiem ir spectērpi, viņi varētu aizvest. Es zvanu uz turieni, viņi man iedod telefonu – zvaniet uz šo firmu, viņi to nodrošina. Labi, tas ir maksas pakalpojums. Es zvanu uz turieni, tajā vietā man pasaka – nē, mēs vairs to nenodrošinām," stāsta Dāvis Sīmanis, tēvs vienam no Murjāņu Sporta ģimnāzijas saslimušajiem audzēkņiem. 

Tā kā atbilstoši personīgās aizsardzības līdzekļi nav pieejami, vienīgais risinājums būtu vai nu sarunāt kādu citu, lai uzņemas risku, vai braukt pašam un pēc tam 14 dienas pavadīt izolācijā nestrādājot.

"Es to nevaru atļauties. Nevar būt tā, ka institūcijas vienkārši pasaka – mēs par šo nevaram atbildēt, lai atbild vecāki!"

uzskata sportista tēvs.

Otra problēma – kur izmitināt saslimušo, lai ģimene būtu pasargāta? "Panorāmas" intervētais tēvs norādījis, ka šajā gadījumā visa ģimene uz trim nedēļām pametīs dzīvokli, kamēr saslimušais izveseļosies. 

Murjāņu Sporta ģimnāzijas vadītājs Sergejs Čevers skaidroja, ka vest bērnus mājās ieteicis Slimību profilakses un kontroles centrs. Nodrošināt izolāciju diviem bērniem skola varētu, bet desmit un vairāk jauniešu veseļošanās skolas telpās neesot iespējama. 

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs "Panorāmā" bija nepielūdzams - vecākiem, sūtot bērnus uz nometnēm vai sporta skolām, vajadzēja rēķināties, ka šāda situācija varētu izveidoties, un rēķināties ar sekām.

"Šādi riski ir aprakstīti un vispār zināmi," uzsvēra Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka SPKC nebūtu iebildumu, ka bērnus izolētu skolā, ja tiem tiktu nodrošināts medicīniskais personāls, kas aprīkots ar aizsarglīdzekļiem, bet "dzīvē tas nenotiek". Plānojot nometņu atvēršanu, nebija paredzēts tās pārveidot par izolatoru saslimušajiem, uzsvēra Perevoščikovs.

Vēl viens arguments pret inficēto izmitināšanu skolā – saslimušo audzēkņu skaits varētu pieaugt.

Jau ziņots, ka Murjāņu Sporta ģimnāzijā šonedēļ atklāts Covid-19 uzliesmojums - saslimuši 10 jaunieši 15 līdz 18 gadu vecumā, kas trenējās riteņbraukšanā, kā arī viens treneris.

Piektdien noskaidrots, ka pozitīvs Covid-19 tests bijis arī vienai vieglatlētei, kas nozīmē, ka vīruss, visticamāk, izplatījies arī tālāk skolā, ne tikai konkrētajā sportistu grupā. Tāpēc speciālisti mudina pārbaudīt visus jauniešus, kas kopš 17.jūlija uzturējušies Murjāņu Sporta skolā.

Kā ziņots, aizvadītajā diennaktī, veicot 2137 Covid-19 testus, Covid-19 konstatēts sešiem cilvēkiem, tādējādi kopumā Latvijā līdz šim veikti 210 046 Covid-19 izmeklējumi, saslimusi 1281 persona un 1070 izveseļojušās, bet 32 mirušas.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pēdējās diennakts laikā stacionēts viens pacients ar Covid-19. Stacionāros patlaban ārstējas pieci ar jauno koronavīrusu sasirgušie, un visiem slimības gaita ir vidēji smaga. Līdz šim no stacionāra izrakstīti 193 Covid-19 pacienti, starp kuriem ir gan tie, kas izveseļojušies, gan tie, kas miruši.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu