Rīgā apgriezienus uzņēmušas nelegālās izklaides vietas, kuras klaji ignorē Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Rīgā apgriezienus uzņem pagrīdes, nelegālās izklaides vietas, piedāvājot alkoholu un dīdžeju mūziku līdz agram rītam. Tas ir aizliegts, jo publiskajiem pasākumiem Covid-19 ierobežojumu dēļ ir jābeidzas pusnaktī, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Likumsargi pagaidām esot bezspēcīgi pret nelegālo nakts ballīšu rīkotājiem. Tā secina uzņēmēji, kuri ievēro valdības prasības par darba laika agrajām beigām.

Īsi pirms pusnakts likuma paklausīgās izklaides vietas, piemēram, klubs "KadagiPiens", izslēdz mūziku un lūdz apmeklētājus doties projām. Durvis tiek aizslēgtas.

"Tiklīdz uzlika to ierobežojumu līdz pusnaktij, apgrozījums nokritās par 40%. Faktiski sanāk – jāstrādā jau ir ar mīnusu," saka kluba "KadagiPiens" līdzīpašnieks Ģirts Upītis.

Daļa nakts uzdzīves kārotāju nedodas mājās uzreiz līdzko pienāk pusnakts. Viņi meklē pagrīdes pasākumus. Un arī atrod. Kopš darba laika ierobežojumu stāšanās spēkā, Rīgā parādījušās vairākas cilvēku grupas, kas organizē nelegālās ballītes līdz plkst. 6 rītā.

"Cilvēki grib ballēties, un viņi dodas uz pagrīdes vietām, slēptajiem pasākumiem, klubi, kas neafišējas, aizvērti logi. Tas atņem mums. Paprasa ieejas maksu, strādā bez kases aparātiem," atklāj Upītis.

Par to pirmais trauksmi cēla Latvijā vadošais naktsklubs "Coyote Fly". Kamēr godīgie, kas maksā nodokļus, cieš zaudējumus, nelegālie darboņi netraucēti gūst peļņu. "Coyote Fly" izbrīna – ne Valsts policija, ne pašvaldības policija aktīvi nedodas reidos pa nelegālajām ballītēm.

"Šeit nav runa tikai par nenomaksātiem nodokļiem, nelegāli nodarbinātiem cilvēkiem, bet arī par vispārējo situāciju, kas grauj izklaides industriju Latvijā. Kopš ārkārtējā stāvokļa sākuma šīs vietas nelegāli turpina strādāt līdz pat plkst. 6 rītā. Neizprotam, kāda ir jēga no darba laika ierobežojuma, ja nav vēršanās pret pagrīdes vietām kā potenciālajiem vīrusa perēkļiem," saka naktskluba "Coyote Fly" vadītāja Liene Bukbārde.

Kāds pagrīdes pasākumu apmeklētājs "TV3 Ziņām" atzina – par dzērieniem netiekot doti čeki, kases aparātus nelieto, Valsts ieņēmumu dienests (VID) pret šādiem pagrīdes pasākumiem neko iesākt nevarot. Vispirms jāgaida ziņojums no policijas, ka veikta saimnieciskā darbība ārpus atļautā darba laika. Arī alkoholisko dzērienu tirdzniecība ir pretlikumīga.

VID galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja skaidro: "Atkarībā no konkrētā nodarījuma rakstura un smaguma piemēro administratīvo sodu. Ja runājam nelikumīgu alkohola tirdzniecību, sodi var būt salīdzinoši bargāki. Jāatzīst, ka līdz šim VID nav saņēmis informāciju no pašvaldības policijas par šādiem gadījumiem."

Savukārt Rīgas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis norāda: "Pēdējo nedēļu laikā, patiesībā pat pēdējo mēnešu laikā, Rīgas pašvaldības policijas redzeslokā ik pa laikam nonāk izklaides vietas, kas neievēro ierobežojumus. Ļoti klaji neievēro, absolūti apzinoties, ka naktīs strādāt nedrīkst un turpina savu darbību. Pēdējo nedēļu laikā ir arī uzsākti vairāki administratīvie procesi un noteikti darbs turpināsies."

Informācija par pagrīdes pasākumiem pēc pusnakts cirkulē gan "Facebook", gan lietotnē "Telegram". Caur to jāpiesekojas konkrētam "Facebook" kontam. Tajā mirklī potenciālais apmeklētājs it kā kļūst par pasākuma rīkotāja paziņu/draugu, un tādējādi it kā formāli pasākums tiek pozicionēts kā privāts.

Taču tas ir pārkāpums, uzsver Slimības profilakses un kontroles centrā (SPKC). Tas, ka kādu pasākumu nosauc par privātu nenozīmē, ka tas tāds ir. Tie nedrīkst notikt ilgāk par pusnakti.

"Ja uz pasākumu ierodas vairāki nepazīstami cilvēki, tiek tirgotas biļetes un tas tiek izziņots kā publisks pasākums, tad šis pasākums ir publisks pasākums. Telpu izīrēšana jau ir kā pakalpojuma sniegšana, tas jau ir publisks pasākums," saka SPKC sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Arāja.

Taču, ja jau līdz šim nav bijuši Covid-19 uzliesmojumi nelegālajās ballītēs, tad kāpēc ierobežot legālo biznesu, – jautā godīgie uzņēmēji? Oficiālās izklaides vietas vēlas, lai tām ļautu strādāt vismaz līdz diviem naktī.

Naktī no piektdienas un sestdienu, ap plkst.1.00 "TV3 Ziņas" devās uz Brīvības gatvi – VEF teritoriju.

"TV3 Ziņu" rīcībā ir informācija, ka tur notiek pagrīdes izklaides pasākums. Tas ir nelegāls, jo ignorē valdības noteiktos laika ierobežojumus Covid-19 izplatības mazināšanai. Saziņas lietotnē "Telegram" bija informācija, ka slepenais tehno un house mūzikas pasākums ar zīmīgu nosaukumu – "Dumpinieku reivs" – darbosies no plkst.22.00 vakarā līdz plkst.6.00 rītā. Ieejas maksa – 10 eiro. Durvis gan bija ciet, mūziku arī nedzirdēja, bet logos nekas nebija redzams.

Zinātāji saka – te jāierodas jau desmitos vakarā. Vēlāk nevarot tikt iekšā. Un arī šonakt šajā vietā gaidāma pagrīdes ballīte. "Facebook" grupā atrodamajā programmā DJ sets līdz pat plkst. 6 rītā.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu