Nesen galvaspilsētā deklarētie iedzīvotāji neizpratnē vēršas CVK par liegumu piedalīties vēlēšanās (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas Foto: Oskars Lūsis, TVNET

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) saņem neizpratnes pilnus zvanus no rīdziniekiem, kuri nesenās deklarēšanās dēļ nevar piedalīties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, aģentūrai LETA pastāstīja CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Viņa teica, ka kopumā šī diena ir mierīga un bez izteiktām problēmām, kas varētu būt skaidrojams ar to, ka vēlēšanas notiek tikai vienā pašvaldībā. "Citreiz, kad pašvaldību vēlēšanas notiek visā Latvijā, saņemam vairāk iedzīvotāju zvanu," stāstīja Bērziņa.

CVK priekšsēdētāja norādīja, ka aizvien tiek saņemti zvani no iedzīvotājiem, kuri Rīgā deklarēti pēc 31. maija un nav vēlētāju sarakstos. Kā skaidroja Bērziņa, likums nosaka, ka dalībai šajās vēlēšanās iedzīvotājam jābūt deklarētam Rīgā vismaz 90 dienas pirms vēlēšanām. Daļa šo rīdzinieku esot neizpratnē, kāpēc nav iekļauti vēlētāju sarakstā. 

CVK pārbaudot katru šādu gadījumu un secinot, ka iedzīvotāji deklarējušies Rīgā pēc 31. maija.

Tāpat CVK saņemot zvanus no iedzīvotājiem, kuri pieteikuši balsošanu dzīvesvietā, un jautā, cikos pie viņiem ieradīsies. Bērziņa skaidroja, ka balsošanai dzīvesvietā nav iedalīti konkrēti laiki, tāpēc var gadīties, ka pie vēlētāja aizbrauc no paša rīta, bet var gadīties arī, ka īsi pirms plkst. 22. 

Bērziņa arī pastāstīja, ka šodien konstatēts kāds gadījums, ka vēlēšanu iecirknī novērotājs filmēja vēlētāju bez viņa ziņas, kas nav atļauts. Filmētājs saņēma aizrādījumu un šo darbību pārtrauca. 

Foto: Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas

Kā ziņots, šodien no plkst. 7 līdz 22 notiek Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas. Pirms tam no 26. līdz 28. augustam norisinājās iepriekšējā balsošana.

Rīgas domes vēlēšanās var balsot jebkurā no vēlēšanu iecirkņiem, taču, ja tas nebūs iecirknis, kurā vēlētājs reģistrēts, tad balsotājam ir jāieplāno laiks, kamēr izvēlētā iecirkņa pārstāvis sazināsies ar tā iecirkņa darbinieku, kura sarakstā vēlētājs sākotnēji ticis iekļauts.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiek likts, un principa "viens vēlētājs - viena balss" nodrošināšanai tiek lietoti vēlētāju saraksti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu