Vācijā, iespējams, noticis kiberuzbrukums slimnīcai, kā rezultātā bojā gājusi sieviete (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Vācijas policija sākusi izmeklēšanu par kādas sievietes nāvi laikā, kad slimnīca piedzīvoja kiberuzbrukumu, vēsta raidorganizācija BBC.

Hakeri bloķēja Diseldorfas Universitātes slimnīcas datorsistēmas. Kāda paciente nomira, kamēr mediķi centās viņu pārvest uz citu slimnīcu.

Ķelnes prokuratūra piektdien sāka izmeklēšanu par nonāvēšanu aiz nolaidības. Apsūdzības varētu tikt izvirzītas hakeriem, kuri pastrādāja kiberuzbrukumu.

Kā norāda eksperti, tas varētu būt pirmais gadījums pasaulē, kad kiberuzbrukums tiešā veidā novedis pie cilvēka nāves.

Trešdienas, 9.septembra, vakarā slimnīca kļuva par izspiedējvīrusa upuri. Hakeri uz laiku atspējoja tās datorsistēmas, pieprasot izpirkuma maksu, lai tās atkal atsāktu darboties. 

Tobrīd kādai Diseldorfas iedzīvotājai bija plānots veikt dzīvībai svarīgu procedūru. Tā kā Diseldorfas Universitātes slimnīcā to veikt nevarēja, viņa tika vesta uz citu ārstniecības iestādi apmēram 30 kilometru attālumā.

Dažos vietējos medijos parādījušās ziņas, ka hakeru mērķis bija nevis slimnīca, bet gan kāda cita universitāte. Sapratuši kļūdu, hakeri esot atstājuši slimnīcas personālam datorsistēmas atbloķēšanas instrukcijas un pazuduši.

Izmeklētāji pieaicinājuši kiberdrošības ekspertus, kuri palīdzēs noteikt, vai starp hakeru uzbrukumu un pacientes nāvi ir tieša saistība. Tiks izmeklēta arī slimnīcas loma notikušajā.

"Lai arī izspiedējvīrusu mērķis ir peļņa, tie pārtrauc sistēmu darbību. Ja par uzbrukuma mērķi kļūst slimnīca, šādas lietas var notikt. Eiropā šogad bija vairāki gadījumi, kad tā gandrīz notika. Izskatās, ka šajā gadījumā ir īstenojies pats sliktākais scenārijs," norādīja bijušais Lielbritānijas Nacionālā kiberdrošības centra izpilddirektors Kiarans Mārtins.

Mediji ziņojuši, ka kompānija "Garmin" augustā samaksājusi hakeriem vairākus miljonus eiro, kad izspiedējvīruss paralizēja uzņēmuma IT un ražošanas sistēmas.

Tiesībsargājošās iestādes neiesaka maksāt izpirkumu, jo tas noved pie biežākiem uzbrukumiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu